Menu

Nasıl Yapılır Öğrenin

in

Genç girişimci desteği şartları (2022 yılı son düzenleme)

genc girisimci destegi sartlari 2022 son duzenleme 1

genc girisimci destegi sartlari 2022 son duzenleme 1

Genç girişimci desteği şartları, devlet teşvikinden yararlanmak isteyenlerin merak ettiği konulardan olmakla birlikte; yıllardır devletimiz tarafından gençlerin fikirlerini hayata geçirmelerini sağlamak, üretimlerini desteklemek ve ticari hayata atılmalarına imkan oluşturmak için verilen destek türü olup genç girişimci desteği 2022 yılında da devam edecektir.

Eğer 29 yaşından küçükseniz ve kendi işinizi kurmak istiyorsanız sizin için gayet uygun olan bu program sayesinde hem kendinize hem de ülke ekonomisine can suyu olacak atılımlar yapabilirsiniz. Peki genç girişimci desteği nedir? Kimler faydalanabilir? Genç girişimci desteği şartları nelerdir? Destek tutarı ne kadar? Sizler için inceledik.

Genç girişimci desteği şartları (2022 yılı son düzenleme)

Resim Gerd Altmann tarafından Pixabay‘a yüklendi

Genç girişimci desteği nedir?

Gençlerin mükellef sıfatıyla ticari hayata atılmalarını sağlamak, çekincelerini ortadan kaldırmak, mali destek sunmak, vergi muafiyeti ve sigorta primi desteği sunmak, kendi işlerini kurmalarını ve para kazandıran çalışmalarını desteklemek amacıyla devlet tarafından gençlere sunulan desteğe genç girişimci desteği denir.

Genç girişimci desteğinin avantajları nelerdir?

Genç girişimci desteğinden yararlanan veya yararlanmayı isteyen kişiler devletin sağlamış olduğu aşağıdaki avantajlardan yararlanabilecektir.

  • Ticari hayata başlandığı tarihten itibaren 3 vergilendirme dönemi içerisinde 75.000 Türk lirası kadar kısmından gelir vergisi muafiyeti sağlanmaktadır.
  • 1 yıl boyunca SGK primi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenmektedir.

Bu iki büyük avantaj sayesinde 2022 yılı içinde genç girişimciler en az 13.000 Türk lirasına denk gelebilecek düzeydeki fırsattan yararlanabilmektedir.

Genç girişimci desteği yaş sınırı ne kadar?

Genç girişimci olmak isteyen kişilerin mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle en az 18 yaşında ve en fazla 29 yaşında olması gerekmektedir. 18 yaşından küçük olanlar ve 29 yaşından büyük olanlar bu destekten yararlanamamaktadır.

Genç Girişimci desteği şartları nelerdir? Kimler yararlanabilir?

Genç girişimci desteği şartlarını sağlayan, kendi işletmesini kurmayı hedefleyen ve ticari hayata atılmak isteyen 18-29 yaş aralığındaki gençler devlet desteğinden yararlanabilmektedir. Bu destek kapsamında vergi muafiyeti ve sigorta primi ödemesi şeklinde iki büyük avantaj gençlere sunulmaktadır. 5 Mayıs 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği‘ne göre genç girişimci desteği şartları aşağıdaki gibidir:

  • Ticari, zirai veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmiş olması
  • Mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış olması
  • İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,
  • Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),
  • Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,
  • Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,
  • Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.

Genç girişimci desteğinden kimler yararlanamaz?

Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ neticesinde söz konusu genç girişimci desteği şartları çerçevesinde şartlardan herhangi birini veya bir çoğunu sağlamayan mükellefler destekten yararlanamaz.

Genç girişimci desteğinden usulüne uygun yararlanmayanlar

Teşvik kapsamında genç girişimci desteği şartlarını sağlamayıp veya teşvik uygulama esnasında şartlarda değişiklik yaşayan kişilerin tespit edilmesi durumunda öncelikle tüm teşvikler iptal edilmekte olup ilgili kişilere kanun çerçevesinde cezayı müeyyideler uygulanmaktadır. Dolayısıyla destekten yararlanmak isteyen genç girişimciler şartları sağlayıp sağlamadığını kontrol etmeli, ileride doğabilecek hukuki sorunları ve cezaları göz önünde bulundurmalıdır.

Genç girişimci desteği hangi işler için alınabilir?

Destekten yararlanmak isteyenler herhangi bir meslek ve iş sektörü sınırlaması bulunmaksızın destek alma şartlarını taşıyorsa, müracaatını yaparak teşvikten faydalanmaya başlayabilir.

Köyde yapılabilecek işler (10 yüksek karlı iş fikri)

Kosgeb girişimci desteği

Kosgeb tarafından iki farklı şekilde girişimci desteği verilmektedir. Birincisi geleneksel girişimci destek programı, ikincisi ise ileri girişimci destek programı. İş hayatına atılmış ve devletten maddi olarak ekstra destek arayan kişiler bu iki programdan, programın koşullarına uygun olarak yararlanabilir.

Geleneksel girişimci destek programında devletin sağladığı hibe desteği 65.000 TL olurken, ileri girişimci destek programında 375.000 TL‘ye kadar çıkabilmektedir. Kendi işinin patronu olup iş hayatında varlığını sürdürmek isteyen vatandaşlar bu iki programdan kolaylıkla yararlanabilir. Detaylı bilgilendirme için aşağıdaki videoyu inceleyebilirsiniz.

Leave a Reply

Exit mobile version