in ,

Köyde yapılabilecek işler (10 yüksek karlı iş fikri)

koyde yapilabilecek isler 10 yuksek karli is fikri 1
koyde yapilabilecek isler 10 yuksek karli is fikri 1

Köyde yapılabilecek işler sadece hayvancılık ve çiftçilik ile sınırlı değildir. Köy hayatı, pek çok sektörün gelişmesini, üretimin sağlanmasını sunabilecek güçtedir. Köy koşulları içerisinde yaşayan veya yaşamak isteyen insanlar için para kazanma yöntemleri çok fazladır. Bu kapsamda sizlere köyde yapılabilecek işler hakkında 10 yüksek karlı iş fikrini sunacağız. Bu iş fikirleri sizin girişimciliğinize, üretim kapasitenize ve girişimciliğinize göre değişmekle birlikte sizlere pek çok yeni kapılar açabilecektir.

Köyde yaşam koşulları herkesin bildiği üzere şehirde yaşama göre zordur. Yazı ayrı bir dert kışı ayrı bir dert gibi görünmektedir. Hizmetlere erişim noktasında hastane, okul, eczane, zincir market, sosyal tesis gibi olanaklar bulunmaz. Köylüler kendi ihtiyaçlarını mümkün mertebe kendi olanakları ile gidermeye çalışırlar. Ama tüm bu olumsuz gibi durumların yanında köyde yaşamın pek çok olumlu yönü de bulunmaktadır. Sizlere bu yazımızda köyde yapılabilecek projeler hakkında bilgiler aktaracağız.

Köyde yaşayan insanlar şehrin stresinden uzaktır. Mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürerler. Akrabaları, yakınları ve en sevdikleri insanlarla hep beraberdirler. Organik beslenip sağlıklı ürünler kullanırlar. Temiz hava ve bol oksijen ile fabrikalardan ve şehir atmosferinin kirliliğinden uzak güzel bir hava teneffüs ederler. Ses ve gürültü neredeyse yoktur, genellikle kuş cıvıltıları ve hayvan sesleri ya da tamamen sessizlik hakimdir. Tüm bunların en büyük avantajı da insanların psikolojisini iyileştirip stresten kurtarmadır. Bu güzelliklere bakılınca da köy hayatının şehirden daha güzel avantajları görülebilmektedir.

Köy hayatında yaşayıp, bu güzelliklerden faydalanıp aynı zamanda ticari hayatını da ilerletmek insanlar bulunabilmektedir. Ticari noktada köyde yapılabilecek işler sınırlı gibi görünse de aslında köyde pek çok sektörün var olabilme imkanı vardır. Bu kapsamda sizlere faydalı olması amacıyla birbirinden farklı toplam 10 yüksek karlı iş fikrini sunmaya çalışacağız.

Köyde yapılabilecek işler (10 yüksek karlı iş fikri)
Köyde yapılabilecek işler (10 yüksek karlı iş fikri) Köyde nasıl para kazanılır?

cottonbro adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Sizlere sunacağımız iş fikirleri birer tanıtım niteliğine sahip olup yatırım tavsiyesi değildir. Yüksek karlı oluşları örnek uygulama alanları üzerinden değerlendirilmiş olup her sektörde olduğu gibi bu sektörde de elbette zarar edebilme ihtimali her zaman bulunmaktadır. Sizler köyde yapılabilecek işler noktasında planlamanızı iyi yapıp iş hayatına atılmanız büyük önem taşımaktadır. Şimdi gelelim sizler için tespit ettiğimiz ve şuan hali hazırda pek çok köy ve kırsal yerleşim yerinde uygulanan iş alanlarına.

Köyde nasıl para kazanılır?

Köyde nasıl para kazanılır noktasında merak içerisinde olan ve köyde yapılabilecek işler nelerdir diye merak edenler için bu yazıyı hazırladık. Bu yazımızda sizlere 10 farklı yüksek karlı iş fikrini sunacağız. Bu iş fikirlerini değerlendirebilir, bunlara yönelik devlet desteklerini ve hibe programlarını inceleyebilir, fikrinizi projelendirerek minimum sermaye ile kazanç elde edebilirsiniz.

1. Gezen tavuk yumurtası üretmek

Son yıllarda endüstriyel ve modern tavuk çiftliklerinin artması, sağlıksız tavuk ürünlerini de beraberinde getirdi. Çiftliklerde geliri artırmak amacıyla üretimin fazlalaştırılması için tavuklara organik olmayan besinler verilebiliyor ve karanlık ortamda yalnız bırakılarak strese girmesi sağlanıp daha fazla yumurtlaması sağlanabiliyor. Bu durum da yumurtanın besin değerlerinin düşmesine sebep oluyor.

Köyde yapılabilecek işlerin başında gezen tavuk yumurtası işi gelmektedir. Ortalama olarak 100 tavukla 200 metrekare civarında bir alanda, 5.000₺ gibi küçük bir sermayeyle başlanabilecek bu iş ile günde ortalama 30 yumurta üretmek mümkün. 30 yumurtanın şuanki kazancı ortalama 75₺ olup ayda 2.250₺ civarında bir gelir bırakmaktadır. Gider olarak da eğer kendi üretiminiz olan buğday gibi ürünler varsa tavuk yemini üretebilirsiniz. Ayrıca günlük mutfağınızda tükettiğiniz her türlü besin ve yemek tavuklar tarafından tüketilebildiği için kendi yemek artıklarınızı da onlara verebilmeniz mümkün.

Bu sektörün genel olarak dezavantajları ise tavukların beklenenden az yumurtlaması, hastalık bulaşması, tavuk yeminin kendi imkanlarınızla üretilmemesi halinde yem giderinin oluşması gibi görülebilmektedir.

Köyde yapılabilecek işler (10 yüksek karlı iş fikri)
Köyde yapılabilecek işler (10 yüksek karlı iş fikri) Köyde nasıl para kazanılır?

2. Mantar yetiştiriciliği

Mantar, Türk halkı tarafından sevilen ve sıklıkla tüketilen bir ürün olmakla birlikte raf ömrü kısa olması sebebiyle piyasada her zaman bulunamayacak bir üründür. Büyük marketlerde ve bazen halk pazarlarında karşılaşılabilecek mantarın kişisel imkanlarla en rahat ve güvenli şekilde 2 çeşidi üretilebilmektedir. Bunlardan birincisi kültür mantarı, ikincisi ise istiridye mantarı.

Eğer büyük ve kapsamlı bir tesis kurmak istiyorsanız günümüzde ortalama 150.000-300.000₺ arasında bir sermayeye ihtiyacınız bulunmaktadır. Ama kendi halinizde köyünüzde evinizin veya atık vaziyetteki bir binanızın içerisinde mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız sermaye ihtiyacınız ve maliyetleriniz oldukça düşecektir.

Mantarcılıkta gelir durumu olarak net bir bilgi vermek mümkün olmamak ile birlikte kuracağınız tesisin büyüklüğüne, üretim kapasitesine ve çalışma prensiplerinize göre bu fiyat değişebilmektedir. Günümüzde kültür mantarının minimum 8,00₺, istiridye mantarının ise 15,00₺’den satıldığını göz önünde bulundurarak günlük üretebileceğiniz mantar kilogramına göre gelir durumunuzu belirleyebilirsiniz.

Mantar yetiştiriciliğinin en büyük problemi mantarlarda hastalanma durumudur. Eğer bir hastalık bulaşma ihtimali olursa bu durumda yapılacak analizlere göre gerekirse stoktaki ürünlerin bile imha edilmesi gerekebilir. Diğer önemli bir husus ise akciğer rahatsızlıkları bulunanların ve kronik rahatsızlıkları olanların mantar yetiştiriciliği yapmaması veya gerekli testleri yaptırarak bu işe başlamasıdır. Çünkü mantarların üzerinde bulunan sporlar akciğer sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu noktada denk gelinmiş rahatsızlıkları ve bilimsel çalışmaları göz önünde bulundurmalısınız.

Köyde yapılabilecek işler (10 yüksek karlı iş fikri)
Köyde yapılabilecek işler (10 yüksek karlı iş fikri) Köyde nasıl para kazanılır?

3. Kaz yetiştiriciliği

Kaz yetiştiriciliği günümüzde oldukça yaygınlaşmaktadır. Çünkü mutfak kültürünün gelişmesi, insanların yeni lezzetler arayışı içine girmesi sebebiyle kaz ürünleri sıklıkla tercih edilebilir olmuştur. Kazların etinden daha değerli olan şey de yağları ve ciğerleridir.

Kaz yetiştiriciliği yapanların büyük çoğunluğu kaz eti, kaz yağı ve kaz ciğeri üretebilmek için yapmaktadır. Kaz ciğeri gerek Türk mutfağında gerekse Fransa başta olmak üzere birçok medeniyetin mutfağında tercih edilen bir üründür ve oldukça pahalıdır. Kaz etinin kilogram fiyatı 100₺’nin üzerinde iken kaz ciğerinin kalitesine göre fiyatı 250₺’den 3.000₺’ye kadar değişebilmektedir.

Ülkemizin en iyi kaz yetiştiriciliği Kars’ta yapılmaktadır ve Kars’ın kazı oldukça meşhurdur. Burada hem çiftlikler aracılığıyla kaz yetiştiriciliği faaliyeti sürdürülürken hem de köyde yapılabilecek işlerdendir. Bölgenizde veya köyünüzün bağlı olduğu ilçede yer alan Halk Eğitim Merkezlerinden destek isteyerek kaz yetiştiriciliği kursu almanız ve bu alanda profesyonel olarak köyünüzde kaz yetiştiriciliği işi yapmanız mümkün.

Köyde yapılabilecek işler (10 yüksek karlı iş fikri)
Köyde yapılabilecek işler (10 yüksek karlı iş fikri) Köyde nasıl para kazanılır?

4. Organik ürün üreticiliği

Genetiği değiştirilmiş GDO’lu ürünlerin yaygınlaşması, kanserojen maddelerin artması sağlığı tehdit ettiğinden dolayı insanların büyük kısmı organik ürün tüketme eğilimindedir. Bunun için yöresinde veya yakın köylerinde organik köy ürünleri üreten yerlerden alışveriş yaparak daha sağlıklı beslenme yolunu seçebilmektedirler.

Organik ürün olarak bakliyat, sebze, meyve, süt ürünleri, et ürünleri, bal, reçel, marmelat, ezme gibi şarküteri ürünleri genellikle tercih edilen ürünlerin başında gelmektedir. Sizler de köyünüzde bu ürünlerin üreticiliğini yaparak köyünüzde yüksek karlı para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Organik ürünler doğrudan üretim yerlerinden temin edilebildiği gibi günümüzde sosyal medya ve bilhassa Instagram üzerinden de rahatlıkla alınabilmektedir. Instagram üzerinden güzel bir organik ürün pazarı oluşmuş durumda. Ürettiğiniz ürünleri Instagram veya diğer sosyal medya platformları üzerinden satarak gelirinizi ve müşteri potansiyelinizi artırabilirsiniz.

5. Lavanta yetiştiriciliği

Isparta ve Afyon’da yaygın olarak uygulama alanı bulan ve daha sonra iklim koşulları benzer olan pek çok ilimizde de tarımı yapılan lavanta yetiştiriciliği şuanda karlı işler arasında yer almaktadır. İster taşlı olsun ister taşsız, ortalama büyüklükteki bir arazi veya tarla üzerinde lavanta tarımı yapma işi oldukça yaygınlaşmıştır.

Bu kapsamda köyde yapılabilecek işler noktasında köyünüzde lavanta yetiştiriciliği yapmak isterseniz Isparta ve Afyon başta olmak üzere Kırıkkale ve benzer illerdeki örnek uygulamaları inceleyip bu sektöre atılım yapabilirsiniz.

6. Kavak üretimi yapmak

Kavak birçok iklim koşuluna elverişli bir ağaç olması, kısa sürede oldukça hızlı büyümesi ve uzaması sebebiyle üretimi tercih edilebilecek ağaç ürünlerinin başında gelmektedir. Ortalama olarak 12-15 sene aralığında yeterli olgunluğa erişir. Tarla ve bahçelerin etrafını çevreleyecek şekilde ekim tercihleri yaygındır. Bu sayede hem tarım alanının sınırları korunmuş olur hem de tarım alanı yok edilmemiş olur. Olgunluk seviyesine geldiğinde kesilip kurutularak ahşap endüstrilerine, marangozlara ve odunculara satılarak güzel kazançlar elde edilebilir. İç Anadolu Bölgesindeki pek çok ilin köylerinde kavak üretimi yapıldığı görülebilmektedir.

7. El sanatlarının ve yöresel ürünlerin üretimi

Her yörenin kendine özgü halısı, kilimi, kıyafeti, yazması, atkısı, eşarbı, oyuncağı, çorabı bulunabilmektedir. Köyünüzün sahip olduğu yöresel ürünlerin üretimini kendi imkanlarınızla veya kooperatifleşerek yapıp marka değerine ulaşarak hem internet ortamından satış yapıp gelir elde edebilirsiniz hem de yol kenarına açacağınız bir tezgah veya dükkan ile satış yapabilirsiniz.

Günümüzde yöresel ürünler çok yaygın tercih edilmektedir. İnsanlar modernlikten sıkılıp otantik ve yöresel ürünlere meraklanmaktadır. Durum böyle olunca yöresel ürünlere olan ilgi de giderek artmıştır.

8. Solucan gübresi üreticiliği

Solucan gübresi üreticiliği sektörü son yıllarda ülkemiz çok rağbet gösterilen alanların başında gelmektedir. Tarımsal süreçlerde faydalarının fazla olduğunun gözlendiği solucan gübresine ilgi her geçen gün artmaktadır. Köyde yapılabilecek işler noktasında arayış içinde olan kişiler solucan gübresi üreticiliğini düşünebilir. Yüksek karlı iş fikirlerinin başında gelmektedir. 50 kilogram solucandan 150 kilogram solucan gübresi üretmek mümkün. Durum böyle olunca gelir durumu da fazla olabiliyor.

9. İnternet ortamından para kazanma

Köyde yapılacak işler düşünüldüğünde insanların aklına her zaman sadece köye özgü üretim ve para kazanma yolları gelebilmektedir. Ancak internet ortamından sadece online işler yaparak da köyde yüksek karlı para kazanmak mümkün olabilir. İnternet ortamından para kazanmak için bulunduğunuz yerin hiçbir önemi bulunmamaktadır. İster şehirde olun ister köyde internet ortamından rahatlıkla para kazanabilirsiniz.

Bu noktada sizler için daha önce hazırladığımız sosyal medya fenomenleri reklam ücretleri ve Tiktokerler ne kadar kazanıyor başlıklı yazılarımızı okuyarak internet ortamından para kazanma yollarını ve ne kadar kazanıldığını inceleyebilirsiniz.

10. Taşımacılık ve ulaşım işi yapma

Köylerde yaşayanların en büyük ihtiyacı en yakın şehir merkezine veya büyük yerleşim merkezine ulaşım ihtiyacıdır. Bu noktada kendi aracı bulunanlar bu yolla ulaşım sağlayabilecekken kendi aracı bulunmayan veya aracı bulunup taşımacılık işinde kullanamayacak olanlar için bir ihtiyaç söz konusu olmaktadır. Sizler de gerekli belgeleriniz varsa yasal izinleri ve prosedürleri yerine getirmek suretiyle köyünüzden en yakın şehir merkezine veya yerleşim yerine taşımacılık ve ulaşım işi yapabilirsiniz.

Yukarıdaki sizlere tanıttığımız iş fikirlerinin bazılarında devlet destekleri de bulunmaktadır. Bu noktada KOSGEB’in desteklerini veya diğer kurum kuruluşların hibe destek programlarını takip edebilirsiniz.

Sizlere köylerde yapılacak işler ve köyde nasıl para kazanılır noktasında 10 farklı yüksek karlı iş fikrini sunmaya çalıştık. Bu sektörlere girip girmemek sizin karar vermeniz gereken bir durum olup kazanıp kazanamama garantisi de asla yoktur. Her sektörde olduğu gibi bu sektörlerde de zarar etme ihtimali elbette bulunmaktadır. Planlamanızı doğru yaparak, dikkatli ve profesyonel yatırım yöntemleriyle ve hatta destek de alarak köyde yapılacak işler noktasında çalışmalara başlayabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
seyrek saclari gurlestirmeniz icin yapmaniz gerekenler 5 oneri 1

Seyrek saçları gürleştirmeniz için yapmanız gerekenler (5 öneri)

helikopter kiralama fiyatlari 2022 ankara istanbul izmir 1

Helikopter kiralama fiyatları 2022 (Ankara, İstanbul, İzmir)