Yeni anne olmuş kadınlarımız bebek anneyi ne zaman tanır sorusunu merak ederler. Yaklaşık 40 haftalık bir gebelik süresinin ardından bebeklerini kucaklarına alan anneler, yavrularını öpüp koklarken bebeklerinin de onunla bağlantılı olduğunu bilirler. Çünkü yaklaşık 9 aylık bir süre boyunca bebekler annelerinin tenlerine temas eder, kokusunu ve sıcaklığını bilir, sesini hisseder. Peki bir bebek anneyi ne zaman tanır? Nasıl tanır? Emmeyen bebek annesini tanır mı?
Pek çok kişinin merak ettiği ve bir de ilk kez anne oldularsa aklından çıkaramadığı soruların başında bunlar gelir. sizler için tüm yönleriyle bu yazımızda sorulara bilimsel yönleriyle yanıt bulmaya çalışacağız. Hazırsanız başlayalım.
Nandhu Kumar adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı
Bebek annesini nasıl tanır?
Bebek annesini kokusuyla, sesiyle, vücut sıcaklığıyla ve görüntüsüyle tanır. Bebeklerin duyma, koklama ve sıcaklığı hissetme becerileri anne karnındayken gelişir. Görme becerileri ise doğumdan sonraki 3.aydan itibaren gelişmeye başlar. Bebeğin annesini tanıması için koklaması, dinlemesi ve sıcaklığını hissetmesi yeterlidir. Görerek tanıması için en az 3 ay geçmesi gerektiği bilinmekle birlikte birçok uzman 6.aydan itibaren görerek tanıyabileceğini ifade eder.
Hamilelikte abur cubur yemek hakkında kapsamlı içeriklerin ve zararların paylaşıldığı sağlık alanındaki en önemli yazımızı incelemeniz size fayda sağlayacaktır.
Bebek anneyi ne zaman tanır?
Bebekler anneyi doğumdan hemen sonra tanımaya başlar. Çünkü 9 ay boyunca anne karnında geçirilen sürede annenin kokusu, sıcaklığı ve sesi bebekler tarafından bilinir hale gelir. Sıcaklığı, sesi anladık ama kokuyu anne karnında nasıl anlayacak diyebilirsiniz. Annelerin amniyonik sıvılarının kokusu kendilerine özgüdür ve bebekler 9 ay boyunca bu sıvının içinde kalarak o kokuya alışık hale gelir. Böylece annelerini yakından tanıyabilirler.
Görerek tanıma işlemi için bebeğin göz gelişim döneminin ve dünyaya yönelik bilgilerinin gelişmesi gereklidir. Her bir insan doğduktan sonra boş bir zihinle dünyaya gelir ve etrafından gördüğü tüm nesneler ona yabancıdır. İlk haftalarda göz gelişimi henüz iyi seviyede olmadığı için kontrast bir görüntüyle dünyayı izleyen bebeklerin bilhassa 3.aydan itibaren gözü normal olarak görmeye yavaş yavaş başlar. Zamanla tümü gördüklerini tanımaya ve anlamaya başlar.
Bebek anneyi ne zaman tanır noktasındaki soruya verilebilecek en iyi yanıt; görerek tanımasını kastederek en erken 6.aydan itibaren diyebiliriz. Diğer tanıma yolları zaten doğum anından itibaren söz konusu olabilir.
Bebek anne kokusunu nasıl tanır?
Bebekler doğmadan önce anne karnındayken amniyonik sıvının kokusunu hisseder ve bu anneye özgüdür. Doğduktan sonra da annelerin hormonları sayesinde sadece bebekler tarafından hissedilebilecek özel bir kokusu oluşur. Anneye temas eden, tenine dokunan ve vücuduyla bağlantı kuran bebekler bu kokuyu hisseder ve annesini tanır. Bunu bir mucize olarak yeni doğmuş bebeklerin anne kucağına geldiğinde hemen emmeyi istediğini görerek anlayabilirsiniz.
3 aylık bebek annesini tanır mı?
3 aylık bebek annesini kokusundan, sesinden ve sıcaklığından tanıyabilir ancak görüntüsünden tanıması henüz beklenemez. Çünkü göz gelişimi henüz devam etmektedir, dünyayı renkli görmeye başladığı ve kontrastlığın azalmaya başladığı anlardır. Dolayısıyla kısmen yabancıya bakar gibi bakabilir.
Emmeyen bebek annesini tanır mı?
Emzirme işlemi anne ve bebek arasındaki en önemli bağlardan biridir ama buna rağmen emmeyen bebekler annesini tanıyabilir. Bebek annesinin göğsünü emmese bile 9 ay 10 gün boyunca onun karnında yaşamış, onun kokusuna, sıcaklığına ve sesine alışmıştır. Dolayısıyla bebeğin anneyi emmesi onu tanıması için şart değildir. Ama bebek emzirmenin faydalarının da oldukça yüksek olduğu unutulmamalıdır. Eğer emzirme ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Emzirme Danışmanlığı El Kitabı‘nı inceleyebilirsiniz.
Bebek ne zaman annesinin arkasından ağlar?
Bebek annesinin arkasından onu görerek yüzünü tanımaya başladığı andan itibaren ağlar. Bu süre de ortalama doğumdan sonraki 6.aya denk gelmektedir. Özellikle güvenli bağlanma döneminde anneye düşkün olması ve arkasından ağlaması da normal bir süreç olarak beklenmektedir.
Çocuk odası dekorasyonu yapmak istiyorsanız ve bebeğiniz için bir oda ayarlayacaksanız başlığa tıklayarak bu alanda 2022 yılı için yayınlanan en iyi dekorasyon fikirlerini inceleyebilirsiniz.
Bebeğin anneyi kısa sürede tanımasında önemli faktörler
Bebeklerin annelerinin yüzünü görerek tanıması için ideal olan süre 6. ay olmakla birlikte bu süreye kadar bebekle geçirilecek zaman büyük önem arz etmektedir. Özellikle çalışan anneler doğumdan sonra en az 12 ay boyunca bebeğiyle zaman geçirmelidir. Kimi anneler zorunlu sebeplerden dolayı doğumdan sonra kısa bir süre içerisinde çalışmaya başlayabilmektedir. Mesai süresi uzun olup akşam eve geldiğinde yemek, bulaşık, çamaşır gibi ev işleriyle uğraşmaya da mahkumsa bu durum bebeğin gelişimi için hiç iyi bir süreç değildir.
Ten teması oldukça önemlidir
Alex Giroux adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı
Annelerin bebeğini sürekli olarak emzirmesi gerekir. Sütü gelmese veya bebek emmek istemese bile düzenli aralıklarla bebek kucağa alınarak sarılmak çok önemlidir. Ten teması her zaman yapılmalıdır. Bu durum bebeğin anneye bağlılığını artıracaktır.
Annenin bebeğiyle her zaman konuşması, ona bir şeyler anlatması, masal okuması, şarkı söylemesi de oldukça önemlidir. Bu sayede bebek annesine odaklanarak sesi ve görüntüsünü ilişkilendirir ve anneye bağını artırır.
Bebek anneyi ne zaman tanır kapsamında çeşitli sorularla birlikte tüm detaylarına yer vermeye çalıştığımız bu sürecin yazısının sonuna geldik. Eğer sormak istediğiniz sorular olursa konu altından bizlere yorum bırakabilirsiniz. En kısa sürede yanıtlanacaktır.