in

Büyükbaş hayvancılık hangi bölgede yapılır? (2022)

buyukbas hayvancilik hangi bolgede yapilir 2022 1
buyukbas hayvancilik hangi bolgede yapilir 2022 1

Büyükbaş hayvancılık hangi bölgede yapılır sorusu bu alanda yatırım yapıp hayvancılık sektörüne atılım yapmak isteyenlerin merak konusu olmuştur. Bu kapsamda sığır olarak tabir edilen ve ülkemizde en çok inek, boğa, öküz, manda gibi çeşitleri görülen büyükbaş hayvancılık çalışmaları ile ilgili tüm detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Ülkemizde sanayi ve tarım uygulamalarının gelişmesiyle hayvancılık faaliyetleri de gelişmiştir. 2020 yılı TÜİK istatistikleri neticesinde ülkemizde 17 milyondan fazla büyükbaş hayvan sayısı bulunduğu tespit edilmiştir. Görüldüğü üzere sayı oldukça yüksek ve pazar alanı gayet iyi düzeydedir.

Büyükbaş hayvancılık hangi bölgede yapılır? (2022)
Büyükbaş hayvancılık hangi bölgede yapılır? (2022)

Julia Volk adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Hayvancılığın önemi nedir?

Büyükbaş hayvanların birçok özelliğinden yararlanılabilir. Ülkemizde yaygın olarak et ve süt ürünlerinin üretiminde değerlendirilmektedir. Ayrıca kurban bayramlarında İslam dininin gerekleri neticesinde en çok kesilen hayvan türü büyükbaş hayvanlardır. Bununla birlikte hayvanların atıklarından gübre olarak istifade edilebilmektedir.

Yılın her döneminde yetiştirilmeye uygun, ticari hayatı oldukça aktif bir sektördür. Türkiye’de hayvancılık sadece iç pazar açısından değil aynı zamanda ihracat açısından da değerlendirilmektedir. Komşu ülkelerimiz olan Suriye, Irak ve İran’a yıllık binlerce kilogram et ve süt ürünleri ihraç etmekteyiz.

Et ve süt ürünlerinin doğrudan olmasa da dolaylı olarak değerlendirildiği pek çok gıda sektörü de bulunmaktadır. Örneğin çikolata, bisküvi, hamur ürünleri gibi sektörler de hayvancılıktan üretilen ürünler neticesinde varlığını sürdürmektedir.

Ziraat Bankası başta olmak üzere, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kosgeb gibi çeşitli desteklerle devletimiz çiftçiyi ve hayvancılıkla uğraşan insanları desteklemekte ve çeşitli zamanlarda hibe destek programları düzenleyerek ticari hayatlarını canlandırmaları teşvik edilmektedir.

Büyükbaş hayvancılık nedir?

Büyükbaş hayvancılık, inek, öküz, manda, at, eşek gibi hayvan çeşitleriyle ülkemizde sıklıkla sürdürülen bir hayvancılık faaliyetidir. Genellikle et ve süt üretimi açısından varlığını sürdüren bu sektörde taşımacılık, üretimi destekleme gibi farklı amaçlarla da çalışmalar sürdürülmektedir.

Ülkemizde büyükbaş hayvanlardan ineklerde en çok tercih edilen türler simental, holstein, montofon gibi türlerdir. Süt, et, damızlık gibi çeşitlerine göre halkın isteklerine ve ticari amaçlarına göre hayvan çeşitliliği değişiklik gösterebilmektedir.

Büyükbaş hayvancılıkta en önemli faktörler nelerdir?

Büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin yapılmasında en önemli faktörler beslenme ve iklim koşullarıdır. Hayvanların rahat bir ortamda doğal yaşam şartlarına uygun olarak hayatlarını ve gelişimlerini destekleyecek şartlar sağlanmalıdır. Günümüzde sanayi ve tarım uygulamalarının gelişmesi ve yem üretimini iyi seviyelere gelmesi hayvancılık sektörünü de iyileştirilmiştir. Ama burada en önemli hususların başında da yem ve beslenme ürünleri gelmektedir.

Hayvanlara verilecek olan yemlerin kalitesi oldukça önemlidir. Beslenmesini, gelişimini, süt üretimini ve etinin dolgunlaşmasını en çok destekleyecek faktör hayvan yemleridir. Ne kadar kaliteli ve besin değeri yüksek yemler tercih edilirse büyükbaş hayvancılık çalışmaları o kadar verimli ilerleyebilmektedir.

Diğer bir faktör ise iklim koşullarıdır. Büyükbaş hayvanlar kışları aşırı soğuk havaları ve yazları kurak ortamları sevmezler. Rahat yaşam koşullarının oluşabilmesi kışın mandıra, çiftlik, ahır gibi ortamlar hazırlanması gerekir. Yazın ise hayvancılık faaliyetlerinin sekteye uğramaması için suyun bol olduğu meralarda ve otlaklarda hayvan yayılımı yapılması gerekir.

Büyükbaş hayvancılık hangi bölgede yapılır? (2022)
Büyükbaş hayvancılık hangi bölgede yapılır? (2022)

cottonbro adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Büyükbaş hayvancılık hangi bölgede yapılır?

Büyükbaş hayvancılık faaliyetleri temelde iki farklı kısma ayrılır. Birincisi ahır hayvancılığı, ikincisi ise mera hayvancılığı. Ahır hayvancılığının ülkemizde en fazla yapıldığı bölgeler Ege ve Marmara bölgeleridir. Mera hayvancılığının ise en çok yapıldığı bölgeler İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleridir. Büyükbaş hayvancılık hangi bölgede yapılır kapsamında değerlendirilebilecek bir diğer soru da nerede yapıldığıdır.

Büyükbaş hayvancılık nerede yapılır?

İl bazlı düşünüldüğünde ülkemizde büyükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı iller Konya ve İzmir’dir. Sayısı 1 milyonun üzerinde hayvan bu iki ilimizde yer almaktadır. Doğu Anadolu bölgesinde ise Erzurum-Kars bölümü büyükbaş hayvancılığın en çok yapıldığı yerlerin başında gelmektedir.

Aslına bakılacak olursa yurdumuzun pek çok noktası bu sektör için elverişlidir. Ancak halkın katma değeri yüksek farklı işlere yönelme isteği, bulunduğu yerdeki daha farklı işlerde iyi karlar elde edebilmesi o alanlardaki büyükbaş hayvancılık faaliyetlerini azaltabilmektedir.

Örneğin Teke Yöresinde küçükbaş hayvancılık çok fazla yapılmaktadır. Bunun başında keçi, koyun, oğlak, kuzu gibi yetiştiricilikler başta gelmektedir. Yörük olarak ifade edilen halkımızın önemli bir kesimi doğrudan bu sektör ile meşgul olmaktadır. Ege bölgesinin ise bazı bölümlerinde deve yetiştiriciliği görülebilmektedir. Bu tamamen o bölgede yaşayan insanların yönelimleri ile alakalıdır.

Büyükbaş hayvancılık hibe destekleri

Büyükbaş hayvancılık hibe destekleri ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı, Ziraat Bankası, Kosgeb gibi kuruluşlar tarafından yılın belirli dönemlerinde sağlanmaktadır. Hibe destek programları genellikle çiftlik, mandıra, ahır inşası, malzeme desteği, hayvan alımı desteği gibi farklı kapsamlarda olabilmektedir. Bunlar yılında belirli dönemlerinde resmi web siteleri ve illerdeki şubeleri tarafından ilan edilerek halka duyurulmaktadır. Şahsi veya bir kuruluş aracılığıyla başvurular gerçekleştirildikten sonra rahatlıkla başvuru işlemi tamamlanabilmekte ve uygun görülmesi halinde nakdi olarak desteklenebilmektedir.

Büyükbaş hayvancılık hangi bölgede yapılır sorusu çerçevesinde bu alandaki pek çok bilgiyi siz değerli okurlarımız için yanıtlamaya gayret ettik. Bu kapsamda farklı sorularınız ve görüşleriniz olursa yorum bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
uzlastirmaci egitimi 2022 basvuru programlari tum detaylar 1

Uzlaştırmacı eğitimi 2022 başvuru programları (Tüm detaylar)

bebek anneyi ne zaman tanir 7 onemli baslik 1

Bebek anneyi ne zaman tanır? (7 önemli başlık)