Uzlaştırmacı eğitimi 2022 başvuru programları, uzlaştırmacı nedir, nasıl olunur, sertifika programları nerelerde mevcut, sınav nasıl yapılır hakkında pek çok bilginin yer aldığı kapsamlı yazımızı sizler için hazırladık. Ek gelir elde etmek isteyen, adli çalışmalara alışık, hukuki tecrübesi ve deneyimleri bulunan kişilerin tercih edebileceği uzlaştırmacılık ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları konu altındaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.
Uzlaştırmacı nedir?
Uzlaştırmacı; 2 Aralık 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6763 sayılı kanun çerçevesinde çalışmalarını sürdüren, ceza hukukunda iki kişi arasındaki uyuşmazlığı tarafsız bir şekilde ele alarak gidermeye çalışan kişilere verilen isimdir. Uzlaştırmacılar iki taraf arasında iletişimi yürütür ve uzun sürebilecek mahkeme süreçlerinden tarafları anlaşmaya ve uzlaşmaya razı ederek kurtarır. Cumhuriyet Savcısının onanıyla görev yapar.
Uzlaştırmacıların yürüttükleri süreçlerde gizlilik ilkesi esastır. Adalet sisteminin işbirliğine dayalı olarak tahsisi hedeflenir. Suçlardan ortaya çıkanların sorunları üçüncü taraf olan uzlaştırmacılık aracılığıyla ortaklaşa çözüme kavuşturulur.
Birbiriyle davalı konumda olan iki kişinin uzlaşmasında esas olan isteklilik, gönüllülük ve herhangi bir baskı olmaksızın kendi rızalarıyla razı olmalarıdır. Uzlaştırmacılar tarafları hiçbir konuda zorlayamaz ve zorunlu olarak anlaşmaya sürükleyemez. Şikayetçi taraflar uzlaşmaya razı değilse mahkeme süreci devam eder.
Gabrielle Henderson on Unsplash
Uzlaştırmacı ne kadar kazanır? Uzlaştırmacı ücretleri
Uzlaştırmacı ne kadar kazanır sorusunun cevabı uzlaştırmacı ücretlerinin belirlendiği ve 31 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan 2022 Yılı Uzlaştırmacı Asgari Ücret Tarifesi ile belirlenmektedir. Asgari ücret tarifesine göre hangi işlemden ne kadar ücret alacakları açıkça belirtilmiş olup kazançları kanunla sabittir. Bu tarifeye göre verilecek uzlaştırmacı ücretleri aşağıda gösterilmiştir:
- Uzlaştırma sürecinin teklif aşamasında olumsuz sonuçlanması hâlinde; 200-300 TL,
- Uzlaştırma sürecinin olumlu sonuçlanması halinde;
- 2-3 kişinin uzlaştırılması durumunda 601-803 TL,
- 4-6 kişinin uzlaştırılması durumunda 803-1003 TL,
- 7-9 kişinin uzlaştırılması durumunda 1003-1203 TL,
- 10 ve daha fazla kişinin uzlaştırılması durumunda 1203-1404 TL,
- Uzlaştırma sürecinin olumsuz sonuçlanması hâlinde;
- 2-3 kişinin taraf olması durumunda 300-400 TL,
- 4-6 kişinin taraf olması durumunda 400-500 TL,
- 7-9 kişinin taraf olması durumunda 500-601 TL,
- 10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 601-700 TL arasında ücret ödenir.
Uzlaştırmacı nasıl olunur?
Hukuk fakültesi mezunları, en az 4 yıllık Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi bölümlerinden mezun olanlar ile aşağıdaki derslerden en az 2 tanesini alanlar uzlaştırmacı olabilir:
Uzlaştırmacı olmak için alınması gereken dersler
- Anayasa Hukuku,
- Ceza Hukuku,
- Ceza Muhakemesi Hukuku (CMK),
- Hukukun Temel Kavramları / Hukuk Başlangıcı / Hukuka Giriş,
- Ticaret Hukuku,
- Borçlar Hukuku,
- İş Hukuku
Açık Öğretim Fakültelerinin yukarıda sayılan bölümlerinden mezun veya en az iki dersi almış olanlar uzlaştırmacı olabilir. Ancak Adalet bölümü mezunları olamaz. Çünkü en az 4 yıllık bir bölüm mezuniyeti zorunluluğu bulunmaktadır. Bu şartları tamamlayan kişiler bilgilerini tazelemek ve seviyesini yükseltmek için uzlaştırmacı eğitimi programlarından yararlanarak sınavlara hazırlanabilir.
Uzlaştırmacı sınavı 2022
Uzlaştırmacı sınavı 2022 yılında ne zaman yapılacağı henüz ilan edilmemiştir. Bu noktada açıklamalar Adalet Bakanlığı’nın resmi sitesi ve Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı üzerinden yapılmaktadır. Sınava başvuru yapmak isteyen kişiler başvuru şartlarını tamamladıktan sonra Uzlaştırmacı Portal üzerinden başvuru yapılması gerekir. Tüm duyurular, iş ve işlemler yine bu kanalla takip edilebilir.
Sınav ilanının hemen akabinde uzlaştırmacı eğitimi veren kurum ve kuruluşlar, üniversiteler tarafından sertifika programlarına katılarak sınavdaki başarınızı yükseltmeye yönelik çalışmalar yapmanızda büyük önem yer almaktadır.
Aşağıdaki haritadan Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı’nın adresine ve iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Uzlaştırmacı eğitimi veren kurum ve üniversiteler
Uzlaştırmacı sınavına hazırlık için eğitim ve sertifika programı düzenleyen pek çok üniversite bulunmaktadır. Bu üniversiteler sınavlardan önce yılın belirli dönemlerinde sertifika programı düzenleyerek kişilerin sınava hazırlığını kolaylaştırmaktadır.
Uzlaştırmacı eğitimi alınabilecek üniversiteler
Uzlaştırmacı eğitimi veren üniversiteler aşağıdaki gibidir:
- Akdeniz Üniversitesi
- Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
- Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Antalya Bilim Üniversitesi
- Atılım Üniversitesi
- Bahçeşehir Üniversitesi
- Başkent Üniversitesi
- Beykent Üniversitesi
- Dicle Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Erciyes Üniversitesi
- Gaziantep Üniversitesi
- İnönü Üniversitesi
- İstanbul Bilgi Üniversitesi
- İstanbul Şehir Üniversitesi
- İstanbul Ticaret Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi
- İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
- Özyeğin Üniversitesi
- Pamukkale Üniversitesi
- Sakarya Üniversitesi
- Selçuk Üniversitesi
- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Uludağ Üniversitesi
- Yaşar Üniversitesi
- Yeni Yüzyıl Üniversitesi
Yukarıda sunulan listedeki üniversiteler farklılık gösterebilmektedir. Ama genel olarak birçoğu her yıl eğitim programları oluşturmaktadır. Eğitim fiyatları ise ortalama olarak 1000 Türk Lirası ile 3000 Türk lirası arasında değişiklik gösterebilmektedir. Detaylı bilgi için üniversitelerin resmi ilan ve duyuruları takip edilmelidir. Üniversiteler Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı‘nın duyuru ve sınav ilanının hemen akabinde eğitim programlarını başlatmaktadırlar.
Kendi bürosu olan avukat ne kadar kazanır? başlıklı konumuzu okumanızı da tavsiye ederiz. Bu konu sayesinde yeni başlayan, serbest, bir avukatın yanında çalışan veya kurum avukatı maaşları 2022 yılı için detaylı olarak görebilirsiniz.