in

Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur? 8 Sebep

Hayvanlar; hayatımızın neşesi, eğlencesi, mutluluğu ve bizim en yakın dostlarımızdan biri olur. Bilhassa kediler insancıl birer canlı olmaları sebebiyle insanlarla çok uyum içerisinde yaşarlar. Kedi sahiplenen kişiler, belirli zamanlarda kedilerin sağlık sorunları sebebiyle rahatsızlıklarına da tanık olmaktadır. Özellikle kusma rahatsızlıkları en can sıkan durumların başında gelmektedir. Peki kediler neden kusar? Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur? Kedi kusmasına ne iyi gelir? Gelelim detaylı olarak kedi kusma durumlarının incelenmesine.

Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur?
Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur?

Ihsan Adityawarman adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Kedi neden kusar?

Kedilerde kusmayı tetikleyen birçok etken olabilir. Burada önemli olan nokta kusma sıklığıdır. Eğer bir kedi  bir hafta on gün arasında 1 defa kusuyorsa tedirgin olacak bir şey olarak düşünülmez, bu durum normal olarak karşılanmaktadır. Fakat kedimizin 2-3 günde bir kusması oluyorsa dikkat edilerek takip etmeli ve en yakın veterinere götürmeliyiz. Peki kedilerimizin kusmasına ne sebep olmaktadır? Kediler neden kusar? Kedilerin kusmasında birden çok etken olabilir.

  • Yediği gıdalardan,
  • Yabancı madde yutmasından,
  • Midesinde oluşan kıl yumaklarından,
  • Bağırsak sorunlarından,
  • Stresten dolayı kedilerde kusmalar gerçekleşebilmektedir.

Kedilerde kusmak farklı renklerde olabilmektedir. Genellikle beyaz, sarı ve kırmızı renklerde kedi kusma durumları ile karşılaşılmaktadır. Burada en çok karşılaşılan durum kedilerin beyaz köpük kusmasıdır.  Kedilerin beyaz köpük kusmasına sebep olan etmenleri şu şekilde açıklayabiliriz.

Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur?
Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur?

Anel Rossouw adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur?

Kedilerde beyaz köpük kusmak farklı farklı sebeplerden meydana gelebilmektedir. Sizlere bu yazımızda kedilerin beyaz köpük kusması ile ilgili 8 farklı sebebi açıklayacağız.

  1. Beslenme Alışkanlıkları: Kediniz genelde kuru gıdaları tükettikten sonra beyaz köpük kusabilir. Bu durum kuru gıdaların midede şiştiğinin göstergesidir. Haliyle kuru gıdayla beraber temiz su tüketimi de yapılmalıdır.
  2. Yün: Özellikle de kalın ve uzun tüylere sahip olan kediler, midede biriken yünü beyaz kusmuk olarak çıkarabilir.
  3. Açlık Hissi: Kediler tüketim eksikliğine son derece duyarlı canlılardır. Fakat mide suyunun sindirim organlarını tahriş etmesi nedeniyle beyaz köpük kusabilirler.
  4. Stres: Stres tüm kedilerin psikolojik durumlarını etkiler. Stresle beraber korkunun yaşanması da bulantı ve kusmalara sebep olabilir.
  5. İlaç: Kediniz için özel olarak reçete edilen bazı ilaçlar, beyaz köpüklü kusmuğa neden olabilir.
  6. Gebelik: Kediler gebeliğin ilk dönemlerinde ciddi hormonal değişimler yaşar. Bu nedenle beyaz köpük oluşumu gözlemlenebilir.
  7. Yabancı Cisimler: Kedilerin her şeyi tatmak için meraklı canlılardır. Evcil kediler yabancı cisim yuttuğunda beyaz köpük çıkarabilir.
  8. Aşırı Yemek : Evcil kedilerde aşırı yemek tüketimi olabilir. Yiyecek miktarını kontrol edemeyen kediler beyaz köpük olarak yediklerini çıkarabilir.

Kediler beyaz köpük kusuyorsa ilk olarak yukarıda saydığımız 8 sebebi göz önünde bulundurun. Eğer kusma şikayeti devam ediyorsa ve geçmediyse ya da farklı endişeleriniz varsa en kısa sürede bir veterinere götürmeyi asla ihmal etmeyin.

Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur?
Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur?

Cats Coming adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Kedilerde kusma türleri nelerdir?

  1. Kedilerde Kan Kusma

Tümörlerden, bağırsak ve mide kaynaklı rahatsızlıklardan, zehirlenmeden dolayı oluşabilen kan kusma, son derece hayati risklere sebep olabilmektedir. Kedinizin kan kustuğunu gördüğünüzde vakit kaybetmeden bir veterinere götürmek gereklidir

  1. Kedilerde Kronik Kusma

Kedi  günde 2’den fazla kusuyor ve bunu her gün yapıyorsa durum kronik kusmadır. Bu durum genellikle alerjik veya metabolik rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Bunları sebebi de yine beslenmeden kaynaklanmaktadır.

  1. Kedilerde Akut Kusma

Kedi tüylerini yalayarak kendilerini temizlemektedirler. Kendilerini yalayan kedilerde kırılan ve dökülen tüylerin yutulması doğaldır. Bu gibi kusmalara akut kusma adı verilmektedir.

  1. Kedilerde Projektil Kusma

Kedilerin tükettiği bazı gıdalar onların hassas midelerine zarar verebilmektedirler. Beslenme kaynaklı zehirlenme veya alerjik rahatsızlıklara belirti olarak görülen projektil kusma, ivedilikle veteriner tarafında görülmesi gereken bir durumdur.

Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur konusunda sizlere faydalı olabilmek amacıyla 8 farklı karşılaşılan sebebi analiz edip sunmaya çalıştık. Hayat arkadaşınız ve dostunuz haline gelen, gününüzü kıymetlendiren kedilerin sağlıklarını korumak adına elinizden gelen çabayı gösterdiğinize eminiz. Aklınıza takılan her türlü konuda bizlere yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
metahuman creator nedir nasil kullanilir 2022 yenilikleri 1

Metahuman Creator nedir? Nasıl kullanılır? 2022 Yenilikleri

LG TV internete bağlanmıyor? 5 çözüm önerisi