in

Japon Balıkları Neden Ölür?

Japon Baliklari Neden Olur 1
Japon Baliklari Neden Olur 1

Japon balıkları neden ölür? Japon balıklarının ölümüne neden olan ana faktörlerden biri akvaryumun yetersiz kapasitesidir. Her akvaryum balığı en az 20 litre suya gereksinim duyar. Örneğin üç Japon balığı beslemek istiyorsanız 60 litrelik bir akvaryuma ihtiyacınız var. Ne yazık ki, akvaryumun kapasitesi yeterli değilse ya da yeterli olmasına rağmen aynı akvaryuma çok fazla balık koymaya çalışırsanız, balıklarınızın bir kısmı ölür.

Bunun nedeni, su kalitesinin bu koşullar altında korunamamasıdır. Japon balıkları ise daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyar ve sık sık dışkılar. Bu nedenle su her zaman kontrol edilerek yenilemelisiniz. Japon balıkları neden ölür sorusuna detaylı cevabı şu şekildedir;

Yetersiz Akvaryum Ekipmanı

Japon balıkları neden ölür? Akvaryumda ekipman eksikliği de balık ölümlerine yol açabilmektedir. Filtre gibi gerekli ekipman yoksa veya yeterli değilse balığa zarar verebilir. Ayrıca havalı motorlar, ısıtıcı gibi cihazlar Japon balığı için olmazsa olmazlar arasında olmasa da balıkların sağlıklı ve güçlü kalmasında en büyük yardımcılarından biridir. Akvaryum suyundaki birdenbire yaşanan sıcaklık değişimleri balıkları hasta edebilir. Japon balıkları, sıcaklıktaki yavaş bir artış veya düşüşe tahammül edebilirken, ani sıcaklık artışları veya düşüşlerinden hastalanabilirler.

Bu yüzden anlık su ısıtıcısı ile sıcaklığın 20-22 derecede sabit kalınması daha sağlıklıdır. 18 derecenin altındaki sıcaklık Japon balığına uygun olmamaktadır. Bir akvaryumdaki suyu değiştirirken veya balıkları bir akvaryumdan diğerine taşırken su sıcaklığına dikkat edilmesi önemlidir. Japon balıkları neden ölür? Aksi takdirde, balıklar tehlikeye girerek ve ölmelerine sebep olur.

Ekipman Uygunsuzluğu

Japon balıkları neden ölür? Akvaryumda Japon balıkları için uygun olmayan ekipmanlar bulunmamalıdır. Suya girebilecek her çeşit doğal olmayan, renkli, katkılı ürünler akvaryumdan uzak tutulmalıdır. Kısacası akvaryuma, akvaryum için özel olarak yapılmış ekipmanlar dışında hiçbir şey eklenmemelidir.  Ayrıca akvaryumda balıkların sıkışmasını engelleyecek boşluklar veya delikler olmamalıdır.

Suyu düzenli olarak değiştirmezseniz veya dip çekimi uygulamazsanız balıklar hastalanıp ölebilir. Japon balıkları neden ölür? Su değişimi sırasında eklenen suyun sıcaklığı akvaryumun sıcaklığına uymuyorsa, eklenen su durgun değilse ve klor içeriyorsa Japon balığı ölür.

Beslenme Sorunları

Japon balıkları neden ölür? Japon balığı besleyici canlılardır. Ne kadar yemek verilse de tümünü yemeğe çalışır. Çok fazla yerlerse ölürler. Kabızlık aynı zamanda akvaryum balığı hastalığının ve ölümünün yaygın bir nedenidir. Çok miktarda katı gıda ile beslenilmesi kabızlığa neden olabilir. Balıklar haftada bir kez aç bırakmak ve haftada iki kez ıspanak ve bezelye gibi kabızlığı önleyen besinlerle beslemek bu konuda çok yardımcı olabilir. Japon balıkları günlerce aç kalabilir ancak aşırı yemekten ölebilirler. Bu sebeple beslenme konusuna özel önem verilmedir.

Bulaşıcı Hastalıklar

Japon balığı neden ölür? En açıklayacı cevaptır. Bu hastalıklar şöyledir; mantarlar, bakteriler, virüsler veya parazitler neden olmaktadır. Bunun nedeni, enfekte olmuş ekipman, bitkiler, başka bir akvaryumdan su, yeni balıklar vb. akvaryuma eklenmesi olabilir. Yukarıda belirtilen bulaşıcı hastalıklardan biri içeriyorsa, bu bulaşıcı hastalık akvaryuma da bulaşacaktır. Bir süre çoğalır ve yayılır, sonra balığı hasta ederek ölümüne sebep olur.

Akvaryuma balık eklemeden önce dezenfekte edilmelidir. Bu, kaynatılarak, metilen mavisi suda 1-2 gün tutularak veya başka şekilde yapılabilir. Bu dezenfeksiyonun ardından akvaryuma ekleyebilirsiniz. Akvaryumda ani ve önemli değişiklik riski de bulunur. Bu yüzden sakince değişikler yapılmalıdır.

Japon balığı neden ölür? Bulaşıcı hastalıkların bir başka nedeni de balık direncinin aşırı azalmasıdır. Bu durumda genellikle akvaryumlarda bulunan ancak hastalığa neden olmayan bakteri ve mantarlar balıkları hasta edebilir. Düşük direnç, beslenme sorunları, stres, su seviyesindeki değişiklikler ve diğer nedenlerden olur.

Akvaryumdaki Balıkların Düzensizliği

Japon balığı neden ölür? Japon balıklarının besleyebileceği çok az balık türü bulunur. Bu yüzde Japon balığına sadece kendi türünden yem verilmelidir. Akvaryumdaki Japon balıklarının yanında uygun olmayan balık türleri hem balıkları strese sokabilir hem de birbirlerine zarar verme ihtimali olabilir. Ayrıca balıkların çeşitli bakterilere karşı direnci ve duyarlılığı da değişkenlik gösterir ki bu da başka bir hastalık ve ölüm nedenidir.

Japon Balığı Kaç Yıl Yaşar?

Japon balığı yaklaşık 5 ile 10 yıl yaşam sürerler. Ancak ortalama ömürleri, nasıl bakıldığına ve yaşam şartlarına bağlı olarak değişir. Kötü koşullarda yetiştirilen bir Japon balığı günler ya da haftalar içinde ölebiliyor. Ancak uygun bakım ve sağlıklı yaşam şartları ile Japon balıklarının ömrü 10 yıl daha fazla olur. Japon balıkları, bakımlı ve kalıtsal hastalıklara karşı dirençli ise, yüzme alanı olan bir akvaryumda ortalama 20 yıl yaşamaktadır.

Japon Balığı Nasıl Bakılır?

Japon balığı doyumsuz bir canlıdır. Onlara ne kadar yem verirseniz, hemen tüketirler. Ancak, onları beslerken aşırıya kaçarsanız, kabız olmaya başlarlar. Kabızlık, Japon balığı ölümünün önde gelen nedenlerinden biridir. Balıklarınızın kabız olmasını istemiyorsanız beslenmelerine dikkat etmelisiniz. Soyduğunuz bezelye parçalarını veya orta haşlanmış ıspanakları 10 gün boyunca verirseniz, balığın sindirimi düzelir. Japon balığı beslemenin herhangi zahmetli bir tarafı bulunmamaktadır. Pelet veya pul şeklindeki balık yemi idealdir ve Japon balıklarını beslemek için kullanılabilir.

Bir kutuda pelet ya da pul olarak satılan bu yemleri satın alırken balığınızın büyüklüğünü ve sayısına da dikkat edilerek alınmalıdır. Bazı Japon balığı türleri az yemle kolayca tatmin olur. Bu nedenle fazla beslememek için gıda ambalajının üzerindeki talimatlar dikkate alınmalıdır. Çok sayıda Japon balığınız yoksa ve balıklarınız çok büyük olmadığı sürece, küçük miktarlarda beslemelisiniz. Bu sayede satın aldığınız yem bozulmaz ve her seferinde balığınızı taze yemle beslemeniz daha kolay olur. Japon balığını günde bir ya da iki kez beslemek yeterlidir.

Japon balığı akvaryumu sürekli kirletiyor. Bu sebeple akvaryumda çift filtre kullanılmalıdır. Filtrelerden biri akvaryumdaki suyun hijyenini sağlayan mekanik filtre, diğeri ise temiz su sirkülasyonu sağlayan şelale filtredir. Japon balığı soğuk suyu sever. Ancak akvaryuma ısıtıcı takmak gerekir. Isıtıcının asıl amacı suyu ısıtmak değil, mevcut ısıyı korumaktır. Suyun sıcaklığı 22 dereceye kadar düşürülmelidir. Bir ısıtıcı yardımıyla sıcaklığın değişmesini önleyebilirsiniz.

Akvaryumun güneş görmeyen bir yere yerleştirilmesi daha uygundur. Ancak Japon  akvaryumu için tam tersidir. Güneş ışığı Japon balıkları için faydalıdır. Özellikle yavru Japon balıkları güneş ışığından etkileyici bir görünüm sergiler. Akvaryumu günde 1-2 saat güneş ışığına maruz bırakılması Japon balıkları için ihtiyaçtır. Çakıl üzerinde deniz yosunu da akvaryum balığı için çok faydalıdır. Bu balık ağzındaki kumu alır ve üzerindeki yosunları yer, ardından ağzındaki kumu alır. Yosunlar, balıkların sağlığına katkıda bulunur ve onlara güzel renkler atar. Ayrıca bu yosunlar balıkları daha dirençli hale getirerek hastalanmalarını engeller. Ancak ne yazık ki fanusta yaşayan Japon balıklarının erkenden hastalanıp öldükleri bilinir.

Cam fanus yerine akvaryumlara öncelik verilmeli ve akvaryumun büyük olmasına özen gösterilmelidir. Akvaryum suyunun dörtte birinin haftalık olarak değiştirilmesi gerekir. Su akvaryuma eklenmeden önce bir gün oda sıcaklığında tutulmalıdır. Bu nedenle akvaryumdaki su ile eklenerek taze su aynı sıcaklığa sahip olur.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Muhabbet Kusu Ne Zaman Yumurtlar

Muhabbet Kuşu Ne Zaman Yumurtlar?

Hakime olmak icin hangi derslerin iyi olmasi gerekir 1

Hakime Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir