Hisse devri genelde akrabalar arası bahsi geçen bir konudur. Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır? Hisse devri yapabilmek için neler gereklidir gibi soruların cevabına konumuzda yer vereceğiz.
Kardeşler Arasında Hisse Devri
Kardeşler arasında hisse devri, iştirak bozulmadan bağış veya satış şekilde hisse devredilebilir. Arsa hisse devri sözleşmesi iştirak ile ilgili duruma bağlı olarak mirasçılarla ve mirasçı olmayan üçüncü şahış kişilerle yapılabilir.
Mirasçıların dışında bir kişiye yapılacak olan satışlar, iştirakin feshi işlemi yapılmadan mirasçıların hepsinin katılımıyla yapılabilmesi mümkündür. Şayet mirasçıların hepsinin katılması durumunda yapılması istendiği takdirde, iştirak kendiliğinden bozulmuş olacak ve satış harcı dışında herhangi bir harç talep edilmeyecektir.
Miras payının devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilmeli ve evrak düzenlenmelidir. Evrak düzenlenme işlemleri Medeni Kanun 677. Maddesi uyarınca noterde hisse devri yapılabilmektedir.
Hisse Devri İçin Gerekli Evraklar Nelerdir
- Vergi Dairesi tarafından tapu hissesinin devri için temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi için verilmiş bir belge,
- Tarafların herhangi bir temsilcisi işleme katılmış ise, temsile ilişkin hazırlanmış belge,
- Hissesini devredecek ve hisseyi devir alacak kişilerin nüfus cüzdanları,
- Vergi numarası bulunan evraklar,
- Şahısların vesikalık fotoğraflarını gerekmektedir.
Aile İçi Hibe Hisse Devri
Aile büyükleri veya bireyleri kendi aralarında herhangi bir ücret talep etmeden gayrimenkullerini bağışlayabilirler. Satış işleminden farklı olarak bağışlayan taraf devralan tarafa bazı sorumluluklar yükleyebilir. Örneğin; yeri satamama veya ticari amaçla kullananama gibi şartlarla hibe devrini gerçekleştirebilir.
Hibe işleminde istenen belgeler
- Bağışlanan gayrimenkulün tapu senedi
- Bağışlayanın ve bağış kabül edenin nüfus cüzdanının aslı
- 6 ay içinde çekilmiş 1 resim
- Belediyeden alınan emlak beyan değerini gösteren belge