Pasaport Başvuruları Nasıl Yapılır? Pasaport başvurusu yapmak isteyenlerin çevrim içi ortamda rezervasyon yaptırmaları gerekir. Pasaport başvurusu için kullanılan sistem Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü olarak belirlenmiştir. Müdürlüğünde internet sitesi kullanılarak öncelikle randevu alınmalıdır. Randevu oluştururken sisteme girilmesi gereken birtakım bilgiler bulunur. Bazı dönemlerde sadece kimlik numarası yeterli olmakta bazı dönemlerde ise yoğunluğa bağlı olarak kapsamlı bilgi talep edilebilmektedir. Form üzerinde yer alan bazı bilgiler şunlardır:
- Doğum tarihi (Gün, ay, yıl şeklinde)
- Telefon numarası
- E – posta adresi
- İkamet adresi
- Adı ve soyadı bilgisi
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası
Bu bilgiler müdürlüğün pasaport randevu sistemine girildikten sonra pasaport başvurusunun ilk adımı tamamlanır.
Pasaport Türleri Nelerdir?
Pasaport çeşitleri beş farklı başlıktan oluşur. Her bir başlığın kullanım amacı ve verilme statüsü farklıdır. Pasaport çeşitleri şunlardır:
- Umuma mahsus pasaport (Bordo)
- Hususi pasaport (Yeşil)
- Hizmet damgalı pasaport (Gri)
- Diplomatik pasaport (Siyah)
- Geçici pasaport (Pembe)
Pasaport Başvurusu için Gereken Evraklar Nelerdir?
Pasaport başvurusu için gereken belgelerin randevu gün ve saatinde görevliye sunulması gerekir. Başvuru esnasında talep edilen belgelerin eksiksiz ve doğru şekilde teslim edilmesi önemlidir. Aksi takdirde randevu iptal edilebilir ya da ertelenebilir. Özellikle acil başvuru yapanların tüm belgeleri tamamladıklarına emin olmaları gerekir. Pasaport başvurusunda istenen belgeler şunlardır:
- Kimlik belgesi
- Eski pasaport
- Harç ödemesi dekontu
- Defter bedeli ödeme dekontu
- Harçsız başvuru ise muaf belgesi
- Başvuru sahibi reşit değil ise muvafakat belgesi
- Biyometrik fotoğraf (son 6 aya ait)
- Başvuru sahibi öğrenci ise öğrenci belgesi
Pasaport Başvurusunda 2. Alıcı Kim Olmalı?
Pasaport başvurusunda ikinci alıcı olması zorunludur. Kişi, pasaport teslim adresinde olmadığında pasaportu bir başkası teslim alabilmektedir. Teslim alan kişinin kim olacağı ise başvuru esnasında belirtilmelidir. Başvuruda ikinci kişi olarak adı geçmeyen kişiye pasaport teslimatı yapılmamaktadır. Dolayısı ile pasaporta başvuru yapan kişinin ya da ikinci alıcı olarak belirtilen kişinin pasaportu kargodan teslim alması gerekir. Pasaportun teslim edileceği adresin de doğru verildiğine emin olmak ve teyit etmek önemlidir.
2022 Pasaport Defter Ücretleri Ne Kadar?
2022 pasaport defter bedeli pasaportun süresine, vergi oranına ve diğer unsurlara göre belirlenir. 2022 için istenen pasaport defter bedeli çoğunlukla tüm süreler için aynı olmaktadır. Pasaport harcını ödemek isteyen kişiler bankalarının internet bankacılığı ya da mobil bankacılık kanalını kullanabilir.
Aynı zamanda İnternet Vergi Dairesi Sistemi üzerinden de 2022 pasaport defter ücreti ödenebilmektedir. Başvuru esnasında ödeme yapıldığını gösteren dekontun mutlaka bulundurulması gerekir. Pasaport defter bedeli 2022 yılında 225,00 Türk lirasıdır. Pasaport başvurusu yapılmadan önce ödemenin tamamlanması gerekir.
2022 Pasaport Harç Ücreti Ne Kadar?
Pasaport harç ücreti 2022 yılında yükselmiştir. Her sene vergilere göre şekillenen pasaport harç bedeli için 2022 yılında ödenmesi gereken tutarlar şu şekildedir:
- 6 aya kadar geçerli olan pasaport: 309,40 Türk lirası
- 1 yıla kadar geçerli olan pasaport: 452,30 Türk lirası
- 2 yıla kadar geçerli olan pasaport: 738,40 Türk lirası
- 3 yıla kadar geçerli olan pasaport: 1.049,00 Türk lirası
- 4 yıldan 10 yıla kadar geçerli olan pasaport: 1.478,30 Türk lirası
İlgili pasaport harçları umuma mahsus pasaport (bordo), diplomatik pasaport (siyah) ve geçici pasaport (pembe) için geçerlidir. Hususi pasaport (yeşil) ve hizmet damgalı pasaport (gri) için pasaport harç ödemesi yapılmaz.
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport Başvurusu için Randevu Nasıl Alınır?
Pasaport başvurusu için randevu almak farklı kanallardan yapılmasına izin verilen bir işlemdir. Pasaport alabilmek için öncelikle randevu oluşturulması ve ardından ödemelerin tamamlanması gerekir. Randevu alan ve ödemeleri (harç ve defter bedeli) tamamlayan kişiler, başvuru evrakları ile randevu yerine gitmelidir. Pasaport başvurusu yapmak için gereken randevunun alındığı kanallar ise şunlardır:
- 199 numaralı hat
- NVI mobil uygulama
- NVI internet sitesi randevu sistemi
İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından geliştirilen NVI sistemi üzerinden pasaport randevusu kolaylıkla alınabilmektedir.
Pasaport Harç Ücreti Nereye Ödenir?
Pasaport harcının ödendiği platformların sayısı bir hayli geniştir. Randevu almak için kullanılan sistemler de pasaport harç ödemesi için kullanılabilmektedir. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü dışında ise ödeme yapılabilen diğer kanallar şunlardır:
- Anlaşmalı bankalar
- PTT
- Vergi Dairesi
- Çevrim İçi Vergi Dairesi (İnteraktif Vergi Dairesi)
Anlaşmalı bankaların sayısı bir hayli geniştir. Bu sebep ile de birçok kişi sorunsuz bir şekilde pasaport harç ödemelerini bankacılık kanallarından ödeyebilmektedir. Ödeme kabul eden bankacılık kanalları şu şekilde sıralanabilir:
- Bankaların internet sitesi
- Bankaların internet şubesi
- Bankaların mobil uygulaması
- Banka şubesi
- Banka ATM’si ya da ortak ATM’ler
Pasaport başvurusu için gerekli olan harç ödemesinin yapıldığı kanallardır. Kamu bankalarından özel bankalara kadar birçok banka pasaport harç ödemesinin kendi kanalları aracılığı ile yapılmasına izin vermektedir. Anlaşmalı olunan bankalar nerede ise Türkiye’de aktif olarak yer alan ve çalışma izni olan bankaların tümüne yer vermektedir.