Reklam metinleri, bir ürünün pazarlanmasında, tanıtımında, marka bilinirliğinin artırılmasında ve satışında çok önemli bir role sahiptir. Reklam metni örnekleri incelendiğinde hepsinin büyük bir profesyonellikle hazırlandığı ve izleyenlerin algı ile dikkatlerini üzerine topladığı görülebilmektedir. Sizlere bu yazımızda reklam metni nasıl yazılır, etkili reklam metinleri ve reklam metni örnekleri hakkında bilgi aktaracağız.
Daha önce yayınladığımız ve büyük beğeni toplayan Sosyal Medya Fenomenleri Reklam Ücretleri başlıklı konumuzu da incelemeniz size fayda sağlayacaktır kanaatindeyiz.
Reklamlarda seslendirme veya görüntü şeklinde sunulan metinler usta kalemlerin ellerinden çıkar. İzleyen veya okuyanların etkilenmesi, dikkatini çekmesi, algılarını marka ürünü yönünde toplaması ve satışı pozitif yönde desteklemesi bakımından özenle hazırlanması gerekmektedir. Reklam metinlerini sıradan her insanın yazmaması gerekir. Alanında uzman yazarlar tarafından kaleme alınması her zaman daha kaliteli ve etkili reklam metinleri ortaya çıkmasını destekler. Peki reklam metni nedir? Etkili reklam metni nasıl yazılır? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Resim mohamed Hassan tarafından Pixabay‘a yüklendi
Reklam nedir?
İnsanların bir markanın veya ürünün alışı noktasında girişimlerinin desteklenmesi, dikkatlerinin çekilerek algılarının marka ve ürün yönünde toplanması, gönüllü olarak kendi kendine vereceği kararla ürünü satın almasının sağlanması amacıyla hazırlanan görsel, işitsel ve yazınsal materyaller bütününe reklam denir.
Reklam türleri
Görsel, işitsel ve yazınsal reklam türleri genel olarak aşağıdaki şekilde gruplanıp örneklendirilebilmektedir:
a. Görsel reklamlar
Afiş, bilboard, broşür, banner, pankart, video gibi ve reklam türleri görsel reklamlar arasında sayılabilir.
b. İşitsel reklamlar
Genellikle radyo yayıncılığında kullanılan bu reklam türünde görüntü kullanılmamaktadır.
c. Yazınsal reklamlar
Bu reklam türüne yukarıda sayılan reklamcılık faaliyetlerinin hemen hemen tümünde rastlayabilmekteyiz. Yazınsal reklamlar çoğunlukla sadece metinden oluşsa da içerisine eklenen görsel veya işitsel desteklerle geliştirmeler yapılabilmektedir.
Reklam metni nasıl yazılır?
Ticari faaliyetler içerisinde müşterileri ürüne çekmek için sürdürülen reklamcılık işlemlerinde en önemli husus reklam metnidir. Bir reklam ne kadar etkili bir şekilde hazırlanabilirse müşteriler üzerinde sağlayacağı satın alma eylemi o kadar fazla olabilmektedir. Dolayısıyla reklam metni yazılırken dikkatli, uzmanca, abartıya kaçmadan, kısa öz ve yalın bir anlatımla profesyonel bir yazım şekli tercih edilmelidir.
Bu noktada alanında uzman kişilere ulaşmak ve hem kaliteli hem de etkili reklam metinleri yazdırmak için reklam ajanları ile irtibat sağlanabilir. Reklam ajansları, piyasa verilerine hakim, müşteri profillerini oluşturabilen, rakip analizlerini ortaya çıkarabilen ekiplerle çalışmaktadır. İşte tam da bu noktada ifade edildiği gibi aşağıdaki şekilde reklam metni nasıl yazılır noktasında sizlere bir özet sunabiliriz:
- Kısa, öz ve yalın bir anlatım tercih edilmelidir. Reklamı izleyen veya inceleyen kişilerin genel halktan olacağını unutmayarak her kitleyi kapsayıcı, herkesin anlayabileceği bir anlatım uygulanmalıdır.
- Özgün bir metin tercih edilmeli, benzerleri bulunmamasına dikkat edilmelidir. Bu durum marka kalitesini zedeleyecek tehlikeli bir davranıştır. Çünkü taklitler her zaman aslını yaşatır.
- Marka veya ürüne müşteri çekmek için hazırlanan reklam metinlerinde muhakkak bir eylem cümlesine yer verilmelidir. Bu eylem cümlesi müşterilerin yönlendirmesini sağlar. Örnek verecek olursak, “Bu fırsatı kaçırma!”, “Hemen indirimlerden faydalan!”, “Ürünler tükenmeden al.”, “Son gün yarın. Başka indirim yok!” gibi müşteriyi almaya veya incelemeye teşvik edici kaliteli ve ürünle alakalı eylem cümleleri kullanılmalıdır.
- Rakip analizi iyi bir şekilde yapılmalıdır. Rakiplerin kullandığı reklamcılık yöntemlerinden ve reklam metinlerinden daha iyisi ortaya koyulmalıdır. Kısaca, rakibin yapmadığı yapılmalıdır.
- Hedef kitle iyi incelenerek belirlenmelidir. Diyelim ki çocuklara yönelik bir ürün veya oyuncak reklamı hazırlıyorsunuz. Dolayısıyla hedef kitleniz çocuklardır ve reklam metni içerisinde onların anlayacağı bir dile yer vermek gerekir. Merak uyandıracak, ilgi çekecek bir reklam metni yazılmalıdır. Böyle bir çalışmada akademik dil kullanmanın, sayısal verilerle reklam metnini boğmanın bir etkisi bulunmayacaktır.
- Reklam metni içerisinde oluşturulacak kampanyada bildiriminde öne çıkacak özelliğe dikkat edilerek metin yazılmalıdır. Örneğin çok kaliteli, eşi benzeri bulunmayan, sağlamlık testlerini başarıyla geçmiş bir ürün reklamı yapacaksınız diyelim. Bu ürünün elbette fiyatı rakiplerinden çok pahalı olacaktır. Ama diğer özellikleri ağır basmaktadır. Böyle bir durumda gidip de reklam metnine “En uygun fiyat garantisi” gibi bir cümle yazılmaz, yazılırsa abesle iştigal olur.
Reklam metni örnekleri
İzleyenlerin, inceleyenlerin veya kullanıcıların dikkatini çeken, profesyonel bir şekilde hazırlanmış ve dikkatleri üzerine toplayan kaliteli ve etkili reklam metni örnekleri için sizlere 10 farklı örnek bulduk. Bu örnekler internet taraması üzerinden bulunmuş olup, reklam verenlerin, reklamcıların veya ilgili kişilerin talepleri doğrultusunda kaldırılabilir.
- Vakıf Katılım: Altın saklamanın çok daha kolayı var. Vakıf Katılım ile Altın Günler’e gelin, altınlarınız ekonomiye katılsın değerine değer katsın.
- Arçelik: Arçelik’ten yeni yıl hediyesi küçük ev aleti. 2000 TL ve üzeri alışveriş yapanlara 450 TL değerindeki küçük ev aletleri hediye!
- Eti Burçak: Özledik bile. Sarılmak, kucaklaşmak ne kadarda kıymetli. Bu özlemler biter. Yakınlığımız metrelerle ölçülemez. Sesimizle sarılırız. Sohbetimizle kucaklaşırız. Sözümüz şifadır birbirimize. Her şey geçer. Hikayemiz devam eder. Bir arada, sabırla, gönül bağıyla. Eti Burçak
- Torku No On: Ne kola ne gazoz. İçiniz, rahat içiniz. Torku No On.
- Eti Benim’O: – Berk. -Aşkım. -Yine geldi sevdiceğim, benim o isteyecek, vermeyince küsecek, çok da tın tın sevgilim.- Berk bu kim? – Ben Feridun İşses. İçinizden geçenleri söyleyen ses. – Berk inanmıyorum, içinden bunlar mı geçiyordu. – Ya ne olacaktı sevgilim, benim o diyorsam Benim’O.
- Ankara Bilim Koleji: “Tanıştığımıza mühendis oldum.” Çocuğunuzun geleceğini değiştirecek tanışmaya davetlisiniz. Ankara Bilim Koleji
- ŞOK Market: Ben ŞOK’tayım, siz neredesiniz? Şimdi herkesin bildiği, sevdiği markaları, en taze meyve sebzeleri çok uygun fiyatlarla alınabilecek. Çünkü yeni ŞOK’ta hepsi iyi marka, fabrikadan halka!
- İç İşleri Bakanlığı: Dert etme! Sana açık kapılar var. Kapı açık, çözüm net!
- Trendyol: Her ihtiyacın için tek ihtiyacın Trendyol!
- Marshall: Hedefini iyi belirlemelisin. Gözün yükseklerde olmalı. Gözünü zirveden ayırma.. Yolunda ihtiyacın olan her şeye sahipsin. Ekibine güven. Ekibine omuz ver. Yolun zor, yolun uzun. Takımından güç alarak ilerle. Zirve senin hakkın. Asla pes etme. Başaracağına emin ol.. Zirve bizim, Zirveye tutun, zirveni koru! Marshall!
Reklam metni nasıl yazılır ve reklam metni örnekleri kapsamında sizlere kapsamlı bilgiler aktarmaya çalıştık. Umarım faydalı olmuştur. Farklı bilgi istekleriniz olması durumunda aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.