in ,

Almanya İltica Başvurusu 2022

almanya iltica basvurusu 2022
almanya iltica basvurusu 2022

Almanya iltica başvurusu yapmak ve mültecilik talep etmek için gerekli olan tüm bilgileri içeren bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Almanya’ya iltica talebi oluşturmak için belli nedenlerden kovuşturma, baskı, şiddet ve zulme maruz kalmak gerekir. Devlet tarafından yapılan ihlaller kişiye iltica için hak verir. Almanya iltica başvurusu için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Almanya iltica başvurusu

Almanya, sığınmacı hak ve yükümlülüklerini iltica yasaları üzerinden tanımlamaktadır. Buna göre sığınma başvurularının hukuka uygun olup olmadığının incelenmesi ve karara bağlanmasından BAMF sorumludur. BAMF açılım olarak Federal Göçmen ve Mülteci Bürosu anlamına gelir. Almanya İltica şartlarına uyan kişi, Almanya’da oturma iznine sahip olabilir. Süreci öğrenmek adına sizlere sunacağımız yazıları takip edebilirsiniz.  Bu noktada Almanya iltica başvurusu nasıl yapılır sorusuna net yanıt almanız söz konusu olmaktadır.

Almanya İltica Başvurusu
Almanya İltica Başvurusu

Resim TB-Photography tarafından Pixabay‘a yüklendi 

Almanya iltica süreci

Almanya’ya gelen mültecilerin, bulundukları bölgede karakol, mülteci kamp merkezi, yabancı kayıt bürosuna kayıt yaptırması gerekir. Eğer kişi Almanca bilmiyorsa, bu merkezlerde asyl ve ya refugee demeleri , başvuru alacak olan kişinin mülteci niyetini anlaması açısından önemlidir. Kayıt işlemleri bittikten sonra gerekli olan belge düzenlenir. Belge ile başvuru yapan kişinin konaklaması adına bir kamp merkezine götürülür. Kayıt sonrasında iltica başvurusu Alman Federal Cumhuriyetine bildirim yapılır. Sonrasında BAMF’a şahsen gitme ve resmi iltica başvurusu gerekir.

Sığınma kaydının oluşması sonrasında iltica prosedürüne göre Almanya İltica başvurusunun sunulması gerekir. BAMF’a başvuru yapılarak mülakat için randevu alınır. Randevuda, kişiye Türkçe bilen tercüman da yardımcı olur. Mülakatta kişiye meslek, nereden geldiği, din, Almanya’ya nasıl geldiği gibi sorular sorulur.  Mülakat esnasında kişinin parmak izi alınır ve fotoğrafı çekilir. Çalışan kişiye sahip olduğu haklar ve yükümlülükler için bilgi aktarımında bulunur. Mülakat sonrasında geçici oturma izni verilmesi iltica başvuru devam ederken kişinin Almanya’da konaklama izni olduğunu gösterir. Kişi bu izin belgesini her zaman yanında taşımalıdır.

Duruşma öncesinde, Alman Federal Cumhuriyeti ilticanın kabul edilme ve edilmeme noktasında başvuru sahibi hakkında araştırma yaparak buna göre karar verir. Kişi eğer daha öncesinde bir AB ülkesine iltica başvurusunda bulunduysa ya da Avrupa’da daha önce Almanya dışında başka bir ülkeye giriş yapıldıysa başvuru kabul edilmez.

Talebin karara varması için başvuru sahibi için duruşma davetiyesi gönderilir. Davetiye gönderilmesi 1-2 aydan 1 seneye kadar uzayabilir. İltica prosedürünün en önemli kısmı, duruşmada başvuru sahibinin kendi ülkesinden neden kaçtığı ve Almanya’ya nasıl geldiği ile alakalıdır. Eğer kişi kendi ülkesinde zulüm gördüyse bunun belgeli olması gerekir.

Duruşma sonrasında 1-2 ay içinde BAMF’ta sığınma başvurusu ile alakalı gerekli olan sonucun ifade edildiği mektup gönderilmektedir. Başvuru onaylanırsa, Almanya’da 3 sene oturma iznine sahip olunur. Eğer reddedilirse, Almanya’yı terk etmesi adına 1 ay zaman tanınır.

Almanya İltica Başvurusu
Almanya İltica Başvurusu

Resim Karlheinz Pape tarafından Pixabay‘a yüklendi 

Almanya’ya nasıl iltica ederim?

Almanya’ya nasıl iltica ederim sorusu, günümüzde Türkiye’de yaşayan fakat durumundan memnun olmayan kişilerin merak ettiği önemli bir konu başlığıdır. Eğer kişi yeni bir ülkede yeni bir hayat kurmak istiyorsa bunun için pek çok yöntem vardır. Eski zamanlarda beri göç etmek, bu noktada kişi ihtiyaçlarını karşılama noktasında önem arz eder. Gönüllü göç ve zorunlu göç farklı kavramlardır.

Kişinin kendini göç etmeye zorunlu hissetmesi İltica olarak özetlenebilir. Türk vatandaşların bu noktada çok fazla girişimleri olduğu biliniyor. Din, politik görüş, ırk, uyruk gibi belli bir sosyal gruba dahil olması nedeniyle vatandaş özgürlüğünü tehdit altında hissederse oldukça önemli bir haktır. İltica talep eden kişi, diğer göçmenlere göre daha farklı değerlendireme altına alınır.

Göçmen kişiler sosyal statülerini, mal varlığını ve vatandaşlık haklarını beraberinde götürme şansına sahiptir. Mülteciler ise bu şekilde bir hakka sahip olamaz. Bir mültecinin başka bir ülkeye sığınmak istemesinde ana amaç, insanca yaşama hakkına sahip olmasıdır.

Elde edilen verilere göre 2020 senesinde en çok iltica başvurusu yapan ülkeler arasında Türkiye 6. Sırada yer almaktadır. En fazla talep ise Türkiye’den Almanya’ya göç anlamında olmuştur. 2020’nin ilk çeyreğinde korona etkisi nedeniyle AB ülkelerinde başvuru sayılarında azalma meydana geldi. Almanya %31 oranı ile en fazla talep edilen ülke olarak bilinmektedir. Sizlere de bu anlamda Almanya iltica koşullarının ne olduğu, nasıl bir süre izlemeniz gerektiğini detaylı bir şekilde açıkladık. Konu hakkında bilgi sahibi olmak adına bizi takip etmeye devam edin.

Almanya iltica başvurusu yapma, mülteci olarak gitme, Almanya iltica süreci ile ilgili tüm bilgiler için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere sorularınızı sorabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
ahmet
ahmet
2 yıl önce

almanya da mülteciye ne kadar mavış veriyorlar bilginiz var mı ?

Vitaminli
2 yıl önce
Reply to  ahmet

Almanya’da mülteci yardımları bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte 130 Euro ile 1000 Euro aralığında sosyal yardımları bulunuyor. Bu yardımlar bekar, evli, çocuklu olma durumlarına göre değişiyor. Ek olarak Almanya’da mültecilere dil öğrenme desteği ve ücretsiz toplu taşıma gibi imkanlar sunulabiliyor.

Sezgin
Sezgin
2 yıl önce

Almanya en iyisi kabul orani cok yuksek Finlandiyada da kabul orani cok yuksek
Norvec komple RED Kamplarda yardim vs yok denecek kadar az.

kocasinan belediyesi yardim basvurusu

Kocasinan Belediyesi yardım başvurusu nasıl yapılır?

mugla oren kamp alanlari 3

Muğla Ören Kamp Alanları – 5 Yer