in ,

Arduino ve Nodemcu ile nesnelerin interneti

arduino ve nodemcu ile nesnelerin interneti
arduino ve nodemcu ile nesnelerin interneti

Arduino ve NodeMCU ile nesnelerin interneti teknolojisi günümüzde sıklıkla birçok projede tercih edilmektedir. Sizlere bu yazımızda Arduino nedir, NodeMCU nedir, nesnelerin interneti nedir, Arduino ve NodeMCU ile nesnelerin interneti (IoT) alanında nasıl çalışmalar yapılır konularında örnek proje ve fikirlerle yapılmış ve yapılabilir çalışmaları, esp8266 nın nasıl kullanılacağından anlatmaya çalışacağız. Gelin birlikte sırasıyla bu kavramların neler olduğunu inceleyelim.

Arduino nedir?

Arduino; giriş çıkış birimlerine sahip, üzerinde mikroçip, 16 mhz kristal osilatör, regüle devreleri ve bağlantı noktaları bulunduran, programlanabilen bir platformdur. Arduino’yu genelde mikroçip diye ifade edenleri duymuşsunuzdur. Ancak Arduino bir mikroçip değil, mikroçipi çalıştırmaya ve kolayca kullanmaya yarayan platformun adıdır.

Arduino ve Nodemcu Nesnelerin İnterneti
Arduino ve Nodemcu Nesnelerin İnterneti – Arduino Uno Modeli

Resim Seven_au tarafından Pixabay‘a yüklendi 

Arduino modelleri nelerdir?

Arduino’nun kullanım alanlarına göre farklılık gösteren, farklı ölçü ve büyüklüklerde, hafıza ve donanım bakımından değişiklikler gösteren birçok modeli bulunmaktadır. Dünyada en yaygın kullanılan modelden başlayacak olursak Arduino modelleri şöyledir:

  • Arduino Uno
  • Arduino Nano
  • Arduino Mega 2560
  • Arduino Pro Mini
  • Arduino Lilypad
  • Arduino Leonardo

Bunlar en yaygın modeller olup Arduino’nun daha birçok farklı modeli de mevcuttur. Hazırlanacak projeye göre ihtiyaçlar neticesinde Arduino modellerinden hangisi kullanım alanına daha uygunsa onu tercih etmekte fayda vardır.

NodeMCU nedir?

NodeMCU; Arduino ile birlikte gayet uyumlu çalışan, üzerinde ESP8266 WiFi modülü barındıran, elektronik çalışmalarınızı internet ortamına açabileceğiniz ve nesnelerin interneti (IoT) alanında çalışmalar yapabileceğiniz maddi olarak ekonomik ve ucuz bir kart modelidir. Bu kart tamamen açık kaynak kodlu olup, nesnelerin interneti projeleri yapmak isteyen geliştiricilere kolaylık sunmakta olup, internet üzerinden yerli ve yabancı pek çok yardımcı kaynağa sahip, geliştirilmesi rahat bir platformdur. Aynı Arduino gibi programlanır ve kodlamasında benzer kodlardan yararlanılır.

Nesnelerin interneti nedir?

Elektriğin icadı ve elektronik sistemlerin gelişmesi ile birlikte insanlar bu teknolojinin gücünden hızla faydalanmaya başlamış ve yeni teknolojiler ortaya çıkarmışlardır. Geçmişten günümüze kadar insanlar geliştirdikleri ürünleri daha da büyük etkiye dönüştürebilme ve kullanışlılığını artırabilme derdine düşmüşlerdir. İnternet icat edilip kişisel bilgisayarlar da yaygınlaşınca ve Endüstri 4.0 teknolojisine giriş yapılınca teknolojinin çığır açtığı bir döneme girilmiştir.

Bundan birkaç yıl önce henüz internet icat edilmemişken insanlar elektronik sistemlerden aldıkları verileri el yordamıyla farklı noktalara ulaştırırken internetin kullanım alanı genişleyince internet üzerinden yine el yordamıyla aktarmaya başlamışlardır. Bu noktada yine gelişim ve ilerleme kat edebilme maksadıyla çalışmalarını sürdüren bilim insanları elektronik sistemlerin tamamen otonom bir şekilde internet ortamına açılabilmesi amacıyla çalışmalarını ortaya koymuşlardır. İşte tam da bu noktada nesnelerin interneti kavramı Internet of Things (Iot) ortaya çıkmıştır.

Nesnelerin İnterneti
Nesnelerin İnterneti

Resim Pete Linforth tarafından Pixabay‘a yüklendi 

Nesnelerin interneti uygulamaları

Nesnelerin interneti çalışmaları her geçen gün artmakta ve birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Örnek verecek olursak; bir hava durumu analizi yapan elektronik bir sistem, tespit ettiği verileri bağlı olduğu internet aracılığıyla doğrudan paylaşım yapabilmektedir. Veya bir ev güvenlik ve akıllı ev sistemi, evdeki elektrikli ev aletlerinin, cihazlarının, sıcaklık durumunun, alarmın ve bunun gibi pek çok hususun  verilerini otomatik olarak internette paylaşabilmektedir. Konuya yönelik örnekleri biraz daha geliştirecek olursak, nesnelerin interneti ile;

  • Akıllı ev sistemleri
  • Akıllı sera sistemleri
  • Akıllı ulaşım sistemleri
  • Akıllı atık kontrol sistemleri
  • Çevre denetleme sistemleri
  • Bina/yapı kontrol sistemleri
  • SCADA sistemleri
  • Endsütriyel çalışmalar ve fabrika kontrol süreçleri
  • Sağlık alanında kullanılan sistemlerin verilerinin aktarımı gibi pek çok alanda nesnelerin internetinden günümüzde yararlanılmaktadır.

Nesnelerin internetinin ekonomik boyutu

Nesnelerin interneti uygulama alanlarında insanların ekonomik anlamda ferahlamasını da sağlamaktadır. Örnek verecek olursak;

Bir su arıtma tesisini düşünelim. Bu su arıtma tesisinin havuzlarına su kanallar aracılığıyla barajlardan veya farklı kaynaklardan gelmektedir. Suyun akışını kontrol etmek ve tesisteki havuzları taşırmamak için eskiden her baraj ve kaynak noktasında bir personel bekleyip veya düzenli aralıklarla oraya gidip su arıtma tesisi ile iletişim kurarak suyun akışını manuel yöntemlerle kontrol etmekteydi. Ancak günümüzde kurulan SCADA sistemleri aracılığıyla, suyun kaynağının bulunduğu noktalara yerleştirilen elektronik sistemler, merkezin bir komutu ile suyun akışını kontrol edebilmektedir. Yine bu elektronik sistemlerin topladığı veriler ile su kapasitesi, suyun debisi, suyun mineral ölçümleri, sıcaklığı gibi hususlar da merkeze tam ve eksiksiz bir şekilde aktarılabilmektedir. Durum böyle olunca sadece bir su arıtma tesisinde bile birçok personel giderinden tasarruf sağlanmış olunabilmektedir.

Arduino ve NodeMCU ile nesnelerin interneti

NodeMCU’nun özelliklerinden ve avantajlarından yukarıda bahsetmiştir. Arduino ile beraber çalışabilmesi ve Arduino IDE tarafından kolaylıkla programlanabilmesi sebebiyle NodeMCU’nun kullanım kolaylığı oldukça fazladır. Gelelim Arduino ve NodeMCU ile nesnelerin internetinin nasıl kullanılacağına;

  1. NodeMCU’yu kullanabilmek için ilk olarak bilgisayarınıza ilgili driver(sürücü) yükleme işlemlerini yapmanız gerekmektedir. İki farklı driver bulunabilmektedir. Bunlardan biri Cp2102 , diğeri de Ch341‘dir. Hangi driver ı yüklemeniz gerektiğini bilmiyorsanız ister deneyerek isterseniz de ikisini de bilgisayarınıza kurabilirsiniz.
  2. Akabinde bilgisayardan Arduino IDE yazılımını açalım (eğer kurulu değilse şu adresten kurabilirsiniz).
  3. Sol üstte bulunan Dosya menüsünden Tercihler seçeneğine tıklayalım. (Dosya > Tercihler)
  4. Ek Devre Kartları Yöneticisi URL’leri bölümüne şu linki yapıştıralım. http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
  5. Kaydedip kapattıktan sonra Araçlar menüsünden Kart seçeneğini seçip Kart Yöneticisine tıklayalım (Araçlar > Kart > Kart Yöneticisi)
  6. Kart yöneticisi üzerinden Esp8266 yazıp aratalım ve kartın yüklenmesini sağlayalım. Bu aşamada son versiyonu eklemeniz önerilmektedir.
  7. Akabinde tekrardan Araçlar menüsünden Kart seçeneğini seçip NodeMCU kartımızı ekleyebiliriz.
  8. #include <ESP8266WiFi.h> kodunu kod satırlarımızın en üstüne ekleyelim ve kodlamaya başlayalım.

Bu aşamadan sonra gerekli kodlama çalışmalarımızı aynı Arduino’daki gibi yapıp kartımızın içine atabilir, projelerimizi internet ortamına açabiliriz. Arduino ve NodeMCU ile nesnelerin interneti konusunda aklınıza takılan, merak ettiğiniz ve sormak istediğiniz her konuda altta bulunan yorum bölümünü kullanabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
oyma ayak izi ne anlama gelir

Oyma Ayak İzi Ne Anlama Gelir? 5 Farklı Tespit

sosyal medya fenomenleri reklam ucretleri

Sosyal Medya Fenomenleri Reklam Ücretleri 2022