in

Muğla Antik Kentler (9 Uygarlık Kalıntısı)

mugla antik kentler listesi 9 eski uygarlik kalintisi 1
mugla antik kentler listesi 9 eski uygarlik kalintisi 1

Muğla antik kentler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Eski uygarlıkların çok sayıda bıraktığı eser, yerleşim yeri, antik şehir ve tarihi eserler bulunmaktadır. En çok bilinen ve görülmeye değer toplam 11 adet antik kent bulunmaktadır. Bu antik kentlerden bazılarının girişi ücretli olup bazılarında da müze kart ile giriş yapabilmek mümkündür. Sizler için bu yazımızda Muğla antik kentler listesini kapsamlı bir şekilde paylaşacağız. Hazırsanız başlayalım.

Muğla Antik Kentler (9 Eski Uygarlık Kalıntısı)
Muğla Antik Kentler (9 Eski Uygarlık Kalıntısı)

Cemre Su Özdemir adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Muğla’da hangi medeniyetler yaşamıştır?

Geçmişten günümüze pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Muğla’nın bilinen tarihi milattan önce 3000 yıllarına kadar dayanmaktadır. O tarihten bugünlere kadar Hititler, Romalılar, Likyalılar, Persler, Bizans, Osmanlı Devleti gibi pek çok ülkenin yönetimi altına giren Muğla’da her uygarlığın bıraktığı farklı farklı kıymeti paha biçilemez düzeyde olan tarihi eserler ve antik kentler bulunmaktadır.

Muğla’nın gezilebilecek yerleri arasında tarihi eser ve kalıntılarıyla ünlü alanlarının yanı sıra doğal güzellikleri, ormanları, koyları, kamp alanları ve plajları da yer almaktadır. Ülkemizin her köşesinin ayrı bir güzellik barındırdığını düşünürsek Muğla’da bu özelliklerden nasibine düşeni fazlasıyla almış bir şehir olma fırsatını yakalamıştır.

Muğla deyince akla her zaman Fethiye ve Bodrum gibi dünyaca meşhur turizm merkezleri akıllara gelmiştir. İnsanlar özellikle yaz tatillerinde bu bölgelere akın ederek denize girmek suretiyle sıcak havalardan ferahlamak isteğindedir. Koyları, denizi ve sahilleri hakikaten ününün de ötesine geçebilecek düzeydedir. Ancak Muğla’nın bunlardan daha farklı pek çok özel noktası da içinde bulunmaktadır. Muğla’da ziyaretçilerin ve turistlerin en çok ilgisini çeken noktalar arasında Muğla Antik Kentleri gelmektedir. Peki Muğla’da hangi antik kentler vardır?

Muğla’da hangi antik kentler var?

Muğla’da Pınara, Letoon, Tlos, Stratonikeia, Kaunos, Lagina, Knidos, Euromos ve Amos antik kentleri yer almakta olup bunlar dışında dünyada bilinen ve çok nadide bir kalıntı olan Bodrum Halikarnas Mozolesi, Amintas (Fethiye) Kral Mezarları yer almaktadır. Sizler için bu yazımızda tüm yönleriyle anlatıp bilgilendirmeye çalışacağız.

Muğla Antik Kentler Haritası

Muğla antik kentler haritası
Muğla antik kentler haritası

Muğla antik kentler haritası web sitemiz editörleri tarafından toplu gösterime faydası olması amacıyla hazırlanmıştır. Google Haritalar üzerinden yapılan inceleme neticesinde yerler belirlenmiş olup yüzde yüz doğruluğu bulunmamaktadır. İşaretleme esnasında hata payı bulunmaktadır. Ancak genel olarak bölgeler haritada gösterildiği şekildedir.

Muğla Antik Kentler Listesi

Muğla antik kentleri sayısı onlarca olup en bilinen ve günümüze kadar iyi korunmuş, tahribatı az, ziyaret için uygun olan ortamlardan 9 tanesini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Pandemi koşulları, restorasyon gibi farklı nedenlerle ziyarete kapalı olma durumları bulunabilir. Eğer gitmek ve gezmek istiyorsanız telefon numaraları üzerinden ulaşarak bilgi almayı unutmayın.

1) Pınara Antik Kenti

Pınara Antik kenti; Fethiye’ye 40 kilometre mesafede, Fethiye-Kaş karayolunun 5 kilometre batısındadır. Yakınında Minare köyü bulunmakta olup 2 kilometrelik stabilize bir yol ile ulaşılmaktadır. Surlar, hamam kalıntıları, kral mezarları, akropol, kabartmalar bulunmaktadır. Gezilmeye değer bir yerdir. Helenistik dönemin izlerini taşır.

2) Letoon Antik Kenti

Muğla’nın Seydikemer ilçesi sınırlarında bulunan Letoon Antik Kenti; Fethiye–Kaş eski karayolunun 65’inci kilometresindedir. Kaş’ın Kınık (Antik Xanthos’tan) Beldesi’nden 4 kilometre güneyindeki Kumluova Beldesi’nde bulunmaktadır. İçerisinde Apollon tapınağı, antik tiyatro, Apollon mozaiği, çeşmeler yer almaktadır. Helenistik döneme ait olan pek çok kültürel varlığı bünyesinde barındırır.

3) Tlos Antik Kenti

Fethiye’de bulunan Tlos Antik Kenti, Fethiye merkezine 40 km. uzaklıkta yer alan Yaka Köyü sınırları içerisindedir. Saklıkent istikametinden Güneşli köyünden doğuya sapan asfalt yol ile ulaşım sağlanmaktadır. Hititler, Romalılar, Bizans gibi pek çok medeniyet döneminde kullanımış olan bu antik kentte sur duvarları, yerleşim yeri kalıntıları, antik mezarlar, akropol, Romalılar döneminden kalma antik tiyatro yer almaktadır.

4) Stratonikeia Antik Kenti

Stratonikeia Antik Kenti Muğla ilinin Yatağan ilçesi sınırlarında yer almakta olup Karya ve Roma medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde halen varlığını sürdüren çok fazla sayıda kültürel tarihi eser varlık içermektedir. Selçuklu ve Osmanlılar döneminde de şehrin kullanıldığına yönelik çok sayıda kaynak yer almaktadır. Selçuklular döneminden kalma bir hamam ve Osmanlılar döneminden kalma bir cami halen varlığını sürdürmektedir. Antik dönemden kalma şehir tiyatrosu, kilise, kale yıkıntıları bulunmaktadır.

5) Kaunos Antik Kenti

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinin Çandır Köyü sınırları içerisinde bulunan Kaunos antik kentine Ortaca İlçesi, Dalyan Kasabası’ndan karayolu ile ulaşılabilir. Denize oldukça yakın bir konumdadır. Geçmiş dönemlerde varlığını sürdüren liman ve tersane işleriyle halkın geçimini sürdürdüğü bilinmektedir. Sarp kayalıklar üzerinde oldukça büyük ve görkemli kral mezarları, akropol bulunmaktadır. Şehrin sur kalıntıları varlığını sürdürür. Muğla’daki pek çok antik kentte olduğu gibi burada da antik şehir tiyatrosu bulunur.

6) Lagina Antik Kenti

Lagina Antik Kenti, efsanevi inanıştaki büyük tanrıça Hekate’nin evini içerisinde barındırma özelliğine sahiptir ve bu yerleşim yerinin en favori kalıntısı budur. Muğla’nın Yatağan ilçesinin sınırları içerisinde yer alan antik kentte pek çok kutsal alan kabul edilen kültür varlığı yer alır. Tapınak, mezar kalıntıları, evler halen varlığını sürdürmektedir. Bu bölgede Osmanlı döneminde Osman Hamdi Bey tarafından kazı çalışmaları yürütülmüştür.

7) Knidos Antik Kenti

Datça’da yer alan Knidos Antik Kenti, denize sıfır noktasında bulunma yönüyle ünlüdür. Karyalılar döneminde inşa edilip kullanıldığı düşünülür. Pek çok buluntu bu bilgiyi sunmaktadır. Kalıntıların pek çoğu yıkıntı halinde olsa da antik tiyatrosu hala dimdik ayaktadır. Geçmişte bu kentte yaşayan insanlar liman ve balıkçılık üzerine geçimlerini sağlamışlardır.

8) Euromos Antik Kenti

Halen sütunları ayakta olan Zeus Tapınağıyla ünlü olan Euromos Antik Kenti, Milas merkezine 10 km. mesafededir. İzmir karayolu üzerindedir ve ulaşımı gayet rahattır. Zeus Tapınağı kalıntıları bu yerleşimin ziyaret edilmesindeki en önemli faktördür. Kentin bulunduğu bölgede mezar, pazar yeri, ev gibi kalıntı ve yıkıntılar da yer alır.

9) Amos Antik Kenti

Muğla Marmaris içerisinde yer alan, deniz ve doğanın birleşip bütünleştiği noktadaki Amos Antik Kenti‘nin Romalılar döneminde inşa edildiği bilinmektedir. Günümüzde tiyatro, heykeller, sur kalıntıları, ev ve odalar, yazıtlar yer almakta olup pek çok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Muğla Antik Kentler hakkındaki yazımız burada tamamlanmış olup Muğla Ören kamp alanları başlıklı yazımızı okuyarak tüm detayları inceleyebilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
eczane dekorasyon fikirleri 2022 2

Eczane Dekorasyon Fikirleri 2022-2023

genc gorunmek isteyenlere botoks nedir nasil yapilir 2022 1

Genç görünmek isteyenlere: BOTOKS nedir, nasıl yapılır? 2022