in

Arkeolojik Kazı Alanları (Ankara) 7 kazı alanı

arkeolojik kazi alanlari ankara 7 kazi alani 1
arkeolojik kazi alanlari ankara 7 kazi alani 1

Sizlere bu yazımızda Ankara’daki arkeolojik kazı alanları hakkında kapsamlı bilgiler aktaracağız. Anadolu toprakları binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Göbeklitepe’de yapılan kazı çalışmaları neticesinde bu topraklarda tam 12 bin yıl öncesine kadar insan yaşadığı saptanmıştır. Elbette daha eski dönemlerde de yaşayanlar olmuştur. Bunca yıldır ev sahipliği yapılan medeniyetler kendi kültürleri ekseninde pek çok eser bırakmıştır. Bu eserlerin büyük kısmı ise henüz toprak altındadır.

Ülkemizin yer üstü ve yer altı zenginlikleri saymakla bitmez. Yer altı zenginlikleri deyince de akla her zaman madenler gelir. Oysa madenlerde daha kıymetli olan zenginliklerimiz de bulunmaktadır. Bunlar geçmişte yaşamış insan topluluklarının bizlere bıraktıkları tarihi eserlerdir. İşte tam da bu noktada yer altında yatan zenginliklerimizin farkına varabilmemiz ve bu yönde çalışmalar sürdürebilmemiz büyük önem taşımaktadır.

Arkeolojik alan olarak da ifade edilen, eski insanlardan ve medeniyetlerden bizlere kalan kalıntıların bir kısmı çıkarılıp turizme açılmıştır. Şuanda ülkemizde hemen hemen her şehirde farklı farklı medeniyetlerin kalıntıları olan arkeolojik alanlar turistlerin hizmetindedir. İnsanlar bu noktalara gelerek tarihin izlerini sürmektedir.

Arkeolojik Kazı Alanları (Ankara) 7 kazı alanı
Arkeolojik Kazı Alanları (Ankara) 7 kazı alanı

Resim alper şimşek tarafından Pixabay‘a yüklendi 

Başkentimiz Ankara’da da pek çok arkeolojik alan yer almaktadır. Sizler için bu yazımızda Ankara’da yer alan arkeolojik alanlara, kazı alanlarına ve henüz kazılmamış noktalara yer vermeye çalışacağız. Konuda eksik kalan veya merak ettiğiniz tüm noktalarda en altta bulunan yorum bölümünden bizlere mesaj gönderebilirsiniz. En kısa sürede sorularınız yanıtlanıp talebiniz yerine getirilecektir.

Şimdi gelelim Ankara arkeolojik kazı alanlarına. Bu kapsamda sizlere Ankara’da turizme kazandırılmış, kazı çalışmaları başlayan, devam eden ve henüz hiç kazı çalışması başlamamış arkeolojik kazı alanları hakkında bilgiler aktaracağız. Hazırsanız başlayalım…

Ankara’daki Arkeolojik Kazı Alanları

Ankara’da turizme kazandırılmış ve kazı çalışması yer yer devam eden alanlar aşağıdaki gibidir:

1. Hacıtuğrul

Ankara-Polatlı yolunun yaklaşık 60.kilometresinde bulunmakta olan Hacı Tuğrul Köyü yakınlarındaki Türkiye’nin en büyük höyüklerinden birisidir. Antik Gordion kentine yakın bir mesafededir. Sur duvarları bulunmaktadır. Bölge içerisinde 5 farklı tümülüs bulunmaktadır.

2. Gavurkale

Ankara’nın Haymana ilçesinin Dereköy sınırları içerisinde Babayakup Deresinin bulunduğu yerdeki büyük bir kayalığın üzerinde yer almaktadır. Ankara’ya ortalama 60 kilometrelik bir mesafesi vardır. Hititler, Frigler ve Bizans döneminde oldukça meşhur olan bu kale karakol görevi görmüştür. İlk kazı çalışmaları Atatürk’ün emriyle 1930 yılında başlatılmıştır.

3. Külhöyük

Yine Haymana sınırları içerisinde yer alan bir arkeolojik kazı alanı daha sizlerle. Külhöyük, Gavurkale’ye yakın bir mesafede yer almakta olup 250 metre uzunluğunda, 150 metre eninde ve 22 m yüksekliğinde orta büyüklükte bir höyüktür. Höyükte bir tünel ve sarnıç bulunmaktadır. Hititler ve Tunç Çağı dönemlerine kadar tarihlenmektedir.

4. Juliopolis Antik Kenti

Kayıp kent adıyla da bilinen Juliopolis, Nallıhan ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Bu alanda çok sayıda bronz sikke, mezar ve yapıya rastlanmıştır. En son 2009 yılında kazı çalışmaları yapılmıştır. Bölgede henüz keşfedilmemiş pek çok güzelliğin olduğu düşünülmektedir. Ayrıca bir nekropol (mezar alanı) bulunduğu için pek çok tarihi eser bulunma ihtimali vardır.

5. Parnassos Antik Kenti

Şereflikoçhisar ilçesi sınırları içerisinde yer alan bu antik kent tesadüfen keşfedilmiştir ve henüz kazı çalışmaları tamamlanmamıştır. Bölge içerisinde pek çok tarihi kalıntının varlığından şüphelenilmektedir. Zeugma’da bulunan mozaik gibi oldukça büyük bir mozaik bu bölgede gün yüzüne çıkarılmıştır. Bölgede bir de kilise yer almaktadır. En son 2010 yılında kurtarma kazısı gerçekleştirilen kilisenin Bizans dönemine ait olduğu saptanmıştır.

6. Roma Hamamı – Sütunlu Cadde

Roma Hamamı, Ankara’nın merkezinde yer almaktadır. Ulus Meydanı’ndan Çankırı Caddesi istikametinde bulunan arkeolojik kazı alanında 2009 yılında yapılan çalışmalarda Bizans dönemine ait bronz İsa heykeli, Mısır Kralı II. Ramses’in hiyeroglif olarak isminin yer aldığı Amulet (muska) ve Roma dönemine ait bronz Attis heykelciği bulunmuştur. 2010 yılı kazı mevsiminde ise Ankara’nın Frig dönemini aydınlatacak nitelikte, üzerinde aslan ve sfenks kabartmaları bulunan kemik tarak bulunmuştur. Yine kemikten yapılmış olan At Koşum takımı da nadir eserler arasında yer alır(Bakınız: Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kazı Alanları).

7. Roma Tiyatrosu

Yine Ankara merkezinde yer alan Roma Tiyatrosu, Ulus semti içinde Hisar Caddesi ile Pınar Sokak arasındadır. Roma Tiyatrosu kurtarma çalışmaları ve restorasyon işleri tamamlanmış olup, tamamlanması sonrasında aslına uygun olmadığı sebebiyle pek çok tartışmanın fitilini ateşlemiştir. Bu süreçten sonra yeni bir ihale ile restorasyonun yenilenmesi kararı alınmıştır. Roma Tiyatrosu’nun yapımının milattan sonra 200’lü yıllara denk geldiği düşünülmektedir.

Ankara’da henüz kazı çalışması yapılmamış arkeolojik alanlar

TayProject verilerine göre Ankara’da toplam 324 farklı arkeolojik alan yer almaktadır. Evet yanlış duymadınız, Ankara tamı tamına 324 adet tarihi zenginliğin üzerinde yer alıyor. Bunlar sayısı netleştirilmiş alanlardır. Daha bunların dışında henüz keşfedilmemiş pek çok nokta bulunduğu da tahmin edilmektedir.

Arkeolojik kazı alanlarının içerisinde höyük, tümülüs, kale, tünel, sarnıç, hamam, mağara, düz yerleşme gibi pek çok çeşitlilik bulunmaktadır ve hepsi keşfedilmeyi beklemektedir.  Detaylarını incelemek ve görüntülemek için TayProject resmi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yazının sonuna kadar sabırla okuyarak geldiğinize göre ilginizi çekeceğini düşündüğümüz ve daha önce yayınladığımız Oyma ayak izi ne anlama gelir başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
arabada kamp yapilabilir mi 8 onemli uyari 1

Arabada kamp yapılabilir mi? (8 önemli uyarı)

bilgisayar hizlandirma programsiz nasil yapilir 9 tavsiye 1

Bilgisayar hızlandırma programsız nasıl yapılır? (9 Tavsiye)