in

Noterden İhbarname Çektikten Sonra Ne Yapılmalı

Noterden Ihbarname Cektikten Sonra Ne Yapilmali
Noterden Ihbarname Cektikten Sonra Ne Yapilmali

Noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı ihtarname noterlik kanunu kapsamında yer almış olan 98. maddeye göre hak ve isteklerin hukuka uygun bir şekilde talep edilmesine olanak sağlar. Bu hak ve isteklerin yazılı bir şekilde bildirilmesi alakalı kurumların haberdar edilmesi ihtarname ile mümkün olabilir. Noter vasıtası ile alınmış olan kurum ya da kişiye iletilen ihtarname dava yolu ile gidilmeden evvelki adım olarak da değerlendirilmesi yapılır.

İhtarname Çekilme İşlemi Nasıl Olur?

Noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı ihtarname göndermek için ilk adım olarak notere başvuru yapılması gerekir. İhtarname çekmek olarak da tanımı yapılan bu işlemin hukuki değer taşıması konusunda yasalara uygun hazırlanması gereklidir. Her şeyden evvel ihtarname çekilmesi için sözleşme kapsamında yer alan ödeme zamanı gün ve tarih olarak geçmiş olması gerekir. Aynı zamanda ihtarnamenin noter üzerinden tebliğ edilmesi de önemli olan konular arasında yer alır. Noter aracılığı ile tebliğ yapılmayan ihtarnameler geçersiz olarak kabul edilecektir.

  • Bütün bunların beraberinde avukatlar aracılığı ile ihtarname çekme zorunluluğu yer almaz.
  • Bireyler notere giderek şahıs olarak işlem başlatabilme durumu vardır.
  • Bunun için yapılması gereken taleplerini belirten bir ihtarname metni hazırlamaları bunun için yeterli olacaktır.

Fakat doğru olarak ve usulüne uygun bir şekilde ihtarname çekmek için avukatlardan destek almak bu konunun daha rahat geçmesi için faydalı olacaktır. İhtarname çekerken yapılmaması gereken hatalar vardır. Yapılabilecek olan bu hatalar yüzünden mağduriyet durumu gerçekleşebilir ya da ihtarname belgesi geçersiz hale gelebilir.

Noterden İhtarname Çekmek

Noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı noterden ihtarname çekmek çok kolay ve pratik sonuçlanan bir işlem olarak bilinir. Fakat kişilerin en çok merak etmiş olduğu konuların ilk başında gelen noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı gerektiği gelir.

  • Noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı bu durum ihtarnameye konu olan istek ve hak talebi konusunda değişim gösterecektir.
  • Genel olarak ifade edilmesi gerekir ise ihtarname çekildikten yaklaşık 15 gün süre tamamı erene kadar beklenilmesi gerekir.
  • Sonrasında karşı tarafın işlem başlatmaması üzerine gerekli olan yasal yollara başvuru yapılabilir.

İşçi ve Kiracı Üzerinden İhtarname Çekilmesi

İşçi olarak ihtarname çektikten sonra ihtarname işçiye ulaşmış olmazsa işçi işveren beyanından haberdar olmayacaktır. Bu problemin gerçekleşmemesi için işçinin ikametgâh bilgileri hususuna dikkat edilmelidir. İşçi ihtarnameyi aldıktan sonra ise iş akdinin festi yapılması gerekiyorsa çıkış işlemleri başlatılmış olur. Fakat durum yargıya taşınması gereken bir hal söz konusu ise avukata başvuru yapılarak yardım alınması faydalıdır.

Noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı kiracılar için bu durum daha farklı şekilde gerçekleşmiş olur. Kiracı 30 günün sonunda hala kira tahsili yapılmamış ise mülk sahibi ihtarname çekme hakkına sahip olacaktır. İhtarname ile kiracıya 30 gün içinde borcunu tahsil etmesine yönelik uyarı gönderme işlemi yapılır. Verilmiş olan 30 günlük süre içinde kiracı ödem e yapmamış ise icra takibi başlatılmış olur. Kiracı 7 gün süre içinde icra takibine itiraz etme hakkı vardır. Fakat 7 gün içinde itiraz etmediği zaman icra mahkemesinde tahliye talepli dava açılmış olur.

İhtarname Süresi Kaç Gündür

Noterden İhbarname çektikten sonra ne yapılmalı ihtarname süresi çeken kişinin öngörmüş olduğu süre üzerinde belirlenmiş olur. Aynı şekilde ihtarnamenin içeriğine ve konusuna göre de farklılık gösterebilir. Kiracı sözleşmelerinde kiracı borcunu vermediğinde mülk sahibi 30 günlük süre hakkı tanıyarak ihtarname gönderim işlemi yapabilir. Daha kısa süreli olan kira sözleşmelerinde ise süre 6 güne kadar düşürüldüğü görülür. Buna ilave olarak kiracının tahliyesini içermiş olan ihtarnameye itiraz süresi 7 gün olarak belirlenmiş olur. İcra takibi süreci kapsamında gönderilmiş olan ihtarnameye itiraz süresi de 7 gün içinde gerçekleştirilir.

İhtarname Neden Çekilir?

İhtarname bir alacağın yazılı olarak genellikle noter aracılığı ile talep edilmesi hakkının ödenmemesi durumunda karşılaşabileceği hukuki sonuçlarını dava öncesinde son bir kez hatırlatma işlemidir.

İş ilişkisi için ihtarname evlilik için ihtarname askerlik için ihtarname emeklilik için ihtarname 3600 gün 15 yıl hizmet süresi doldurması için ihtarname maaşların ödenmemesi durumundaki ihtarname gibi sebeplerle sonlandırırken nedenini ve net istediğini açık olarak noter aracılığı ile bildirilmesinde hukuki faydalar bulunur. Bu kapsamda örnek olarak İş Kanunu uyarınca kadının evlenmiş olduğu tarihten itibaren bir sene içinde kendi isteğiyle ile işten ayrılması talebini sonraki aşamalara kesin bir şekilde ispat problemi yaşamaması için noter kanalı ile bildirme işlemidir.

İhtarnamenin Önemi

Noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı işçi işverenine göndereceği ihtarname ile kıdem tazminatı ihbar tazminatı haklarını isteyebilir. Ayrıca fazla mesai alacağı, ücret alacağı, hafta tatili gibi ulusal bayram ve genel tatili alacağı, vesaire gibi işçilik alacaklarını istemesi gerekir. Bu durumda işçinin işçilik alacakları hakları ziyan olmaz ve fesih ile alakalı uyuşmazlık mahkemeye intikal etmiş olduğunda iddianızdaki samimiyetinizi artırmış olacaktır. Çünkü işçilik alacağı davalarına bakmış olan Yargıtay 9 Hukuk Dairesi işçinin noter ihtarnamesi ile alacaklarını istemesi durumunda işçinin alacak Orhan şartı olmaz. Haklarını istemesinin yeterli bulunacağı kararı alınır.

İhtarname Hangi Durumlarda Gerekir?

Noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı konusun da pek çok işveren çalışanına karşı mobing uygulamaktadır.  Bu yöntem ile işveren işçisine tazminat ödemeden işçinin iş yerinden kendi isteği ile İstifa ederek ayrılmasını amaçlamış olur. İşte bu noktada iş yerindeki psikolojik olan baskı tacize son verilmesi yönünde işçinin işvereni ile ihtarname çekmesi yerinde olur.

İhtarname bakımından uygulamada çoğunlukla şahit olduğunuz başka bir husus şöyle olur ki işveren işçisinin tazminat almaması yönünde genellikle devamsız olarak gelmediğini iddia edebilir. Böyle bir durum karşısında genellikle işveren işçisinin iş akdini kendi tarafından feshetmiş olur. Fakat sesini uygun bir kılıf hazırlamak için yani işçinin işten kovmasına rağmen kovmamış gibi görünmesi için devamsızlık yaptı diye iddiada bulunabilir.

Tutanak tutturup noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı devamsızlık nedenini bildirmesi aksi durumda işi aktive feshedeceği şeklinde ihtarname gönderme işlemini yapabilir. İşte işçi bu ihtarnameye karşı savunmalarını yasal süre kapsamında yazılı bir şekilde yine noter kanalı ile işverenine bildirmesi gerekir.

İşçiye Veya İşverene İhtarname Noterden Mi Olması Gerekir?

İster işçi ve isterse işveren olsun bir ihtarname çekilmesi gerektirecek bir durum gerçekleşmiş ise önemli bir hususun olduğu anlamına gelir. İş hukukunda sahip olunmuş bir takım korunması için devreye aktif olarak giren bir yöntemdir. İşçi işverene ihtarnameyi posta aracılığı ile takipli olarak gönderse ve bu gönderinin yerine ulaşmış olduğunu ispat etmiş olsa dahi işveren gelen zarf içinin boş olduğunu iddia etme hakkı vardır.

İşçinin bu ihtarnameyi zarfa koyduğunu kanıtlaması konusunda fazla olarak çaba sarf etmesi gerekebilir. Hâlbuki ihtarnameyi noter aracılığı ile göndermiş olsa hem işverene ulaştığını hem de içeriğini %100 ispatlama hakkı olur. Noter kanalı ile yapılmış olan ihtarname elbette daha pahalıya gelir. Fakat dava konusu olmaması muhtemel hakkın önemi i için noterin tercih edilmesi davada alakalı tarafa kolaylık sunar.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hemsire Olmak Icin Hangi Derslerin Iyi Olmasi Gerekir 1

Hemşire Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?

Polis Olmak Icin Hangi Derslerin Iyi Olmasi Gerekir 1

Polis Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?