in

Ülseratif kolit diyeti nedir? (Hastalığa 7 önemli sebep)

Ülseratif kolit diyeti, kalın bağırsağında ilhitap bulunan hastaların uygulaması gereken diyetlerin başında gelmektedir. Kalın bağırsak şikayeti yaşayan; ödem veya ülser bulunan kişiler beslenmelerine oldukça dikkat etmesi gereken kişilerdir. Kolon olarak da ifade edilen bağırsağın içerisinde mukoza oluşmuş kişilerde meydana gelen ülser hastalıklarında uygulanması gereken diyet tavsiyeleri ve öneriler ile ilgili bu yazımızı hazırladık. Peki ülseratif kolit nedir? Diyeti nasıl yapılır? Beslenmede nelere dikkat edilmelidir? Ne yememeli, ne içilmemelidir? İşte tüm cevaplar…

Ülseratif kolit nedir?

Ülseratif kolit hastalığı, ince bağırsaktan sonra gelen kalın bağırsağın anüs(makat) noktasına kadar olan ve kolon olarak da tarif edilen kısmında meydana gelen yara oluşumu hastalığıdır. Bulaşıcı değildir ve kişiden kişiye geçtiği tespit edilmemiştir. Hatalı ve yanlış beslenme bu hastalığın en büyük tetikçilerindendir.

Ülseratif kolit diyeti nedir? (Hastalığa 7 önemli sebep)
Ülseratif kolit diyeti nedir? (Hastalığa 7 önemli sebep)

Resim Darko Djurin tarafından Pixabay‘a yüklendi 

Ülseratif kolit hastalığı neden başlar?

Bu hastalığa sebep olan pek çok sebep olabileceği gibi en önemli 7 sebep aşağıdaki gibidir. Ancak net olarak ifade etmek mümkün olmayabilir.

  1. Düzenli beslenmeme, yemeklerin içeriklerine dikkat etmeme ve sağlıksız gıdalar tüketme,
  2. Mide asidi (HCL, hidroklorik asit) bozuklukları,
  3. Hava kirliliği bulunan ve çevresi olumsuz koşullar içeren şehirlerde yaşama,
  4. Depresyon, stres gibi psikolojik nedenler,
  5. Gereğinden fazla şekilde ve kontrolsüzce ilaç kullanmak,
  6. Bağışıklık sisteminde görülebilen hastalıkların yoğun olarak yer alması
  7. Alkol, sigara, asitli içecekler

Kabızlık şikayeti olanlar için üretilen ve kullanılan Dulcosoft şurup hakkında daha önce yayınladığımız yazımızı da okumak isterseniz başlığa tıklayabilirsiniz.

Ülseratif kolit belirtileri nelerdir?

Kanamalı gaita(dışkı), anüste kan bulunması, ateşlenme, karından çok fazla ses gelmesi ve hareketlilik olması, ishal, mide bulantısı, hızlı kilo kaybı gibi şikayetler olması durumunda ülseratif kolit belirtileri gibi düşünülebilir. Ancak tam tanının konulması ve yanlış bir tedavi yöntemi uygulanmaması adına doktora gidilmesi önem taşır.

Kansere sebep olur mu?

Tam olarak bilimsel çalışmaları tamamlanmamış olmakla birlikte, ülseratif kolit hastalığının kontrol altına alınmaması ve tedavi edilmemesi ilerlemesi durumunda kolon kanseri (kalın bağırsak kanseri) riski artmaktadır.

Nasıl tespit edilir? Tanı koyma işlemi nasıl olur?

Ülseratif kolit hastalığından şüphelenen ve bazı belirtileri kendisinde hisseden kişiler Genel Cerrahi, Dahiliye veya Gastroenteroloji bölümlerinden randevu alarak doktora görünebilir. Burada doktorun yönlendirmesi ile kan testi, endoskopi, kolonoskopi, MR veya tomografi çekimleriyle tam teşhis koyulur. Bu hastalığı yaşayan kişilerin pek çoğunda her zaman kolonoskopi yapıldığı bilinmektedir.

https://boyleyap.com/dulcosoft-surup-kullanici-yorumlari-2022-guncel/

Ülseratif kolit tedavisi nasıl yapılır?

Ülseratif kolit tedavisinde doktorlar tarafından verilen tedavi sürecinin eksiksiz olarak izlenmesi gerekmektedir. Kronik bir hastalık olduğu için ilk başta ilaçla ve diyetle tedavi yöntemi uygulanmaya çalışılır. Eğer ilaç tedavisi ve ülseratif kolit diyeti yetersiz gelirse, hastalığın ilerlemesi durumunda cerrahi operasyon uygulanması gerekebilir. Bu durumda kalın bağırsağı tamamen çıkarılan insanlar olabilir. Zor duruma düşmemek, hastalığın ilerlemesini engellemek, iyi ve sağlıklı bir yaşam sürmek için ilaç ve diyet yöntemlerinin uygulanmasında büyük fayda bulunmaktadır.

Ülseratif kolit diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Ülseratif kolit diyeti doktor ve diyetisyenin kontrolü altında hastaya sunulmalıdır. Bir tedavi yöntemi olacağı için hastanın ülseratif kolit diyenini kendi başına yapmasından ziyade uzmanların tavsiyeleri, yapılacak test ve tetkikler ile kararlara uyarak yapması çok önemlidir.

Genel olarak bakıldığında, ülseratif kolit hastalığı bulunan kişilere yüksek kaloriye sahip besinlerden oluşan diyet listeleri hazırlandığı görülmektedir. Bu hastalığı yaşayan kişiler bol su içer ve bol beslenir. Kilo kaybını engellemek ve hastalığın ilerlemesini durdurmak için sağlıklı beslenme ve yeterli gıda tüketimi çok kritik öneme sahiptir.

Ülseratif kolit diyeti içerisindeki kişiler, alkol, sigara, asitli içecekler, kuru fasulye, nohut, enerji içecekleri, yoğun karbonhidrat içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır. Sindirimi zor, bağırsakları yoracak ve geçişi zorlaştıracak katılıkta yiyecekler de tüketilmemelidir.

Tüm burada yer alan tavsiye ve öneriler genel değerlendirmeler olup her hastanın mutlaka kendi doktorunun tavsiyelerini dinlemesi ve kendine uygulanan tedavi yöntemi içerisindeki ülseratif kolit diyetini uygulaması gerekmektedir. Bu husus hastalığın iyiye gitmesi ve şikayetlerin azalması açısından şiddetle önerilir.

Sizler için bu yazımızda ülseratif kolit hastalığını tüm yönleriyle inceleyerek ne olduğunu, nasıl başladığını, belirtilerini, tedavi yöntemlerini ve diyetlerini detaylı olarak izah etmeye çalıştık. Bu kapsamda sorularınız ve merak ettiğiniz konular varsa yorum bölümünde veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Oto ekspertiz bayilik nasıl alınır? (Bayilik veren 10 firma)

Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz? [10 Altın Kural]