in

Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz? [10 Altın Kural]

Meslek seçimi hayatımızın en önemli aşamalarından birisidir. Bu kapsamda pek çok kişi meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz konunda merak ve araştırma içerisine girmektedir. Çünkü meslek hayatı bizleri ekonomik, sosyal, sağlıksal, manevi kültürel ve psikolojik yönlerden etkileyen çok yönlü bir süreçtir. Peki meslek nedir? Meslek seçimi nasıl yapılır? Hangi mesleği seçmeliyim? Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Eğer bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu yazımız sizler için büyük bir kaynak mahiyetinde olacaktır.

Yazımızı okuduktan sonra ilginizi çekeceğini düşündüğümüz ve daha önce yayınladığımız Tiktokerler ne kadar kazanıyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz? [10 Altın Kural]
Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz? [10 Altın Kural]
RODNAE Productions adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Meslek nedir?

Meslek; Arapça’dan dilimize geçmiş bir kelime olup, hayatımızın büyük bölümünde para kazanmak ve gelir elde etmek amacıyla, belirli bir eğitim, deneyim ve tecrübelere dayanarak elde ettiğimiz unvana verilen addır. Meslek süreklilik arz eder ve devamlı olarak yapılır.

Türk Dil Kurumu’na göre mesleğin sözlükteki anlamı; “Belli bir eğitim ile kazanılan, sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş.” ‘tir. Tanımında da görüldüğü üzere bir mesleğin olmazsa olmaz özellikleri;

  • Eğitim, deneyim veya tecrübeler sonucunda elde edilmiş olması,
  • Becerilere dayalı ve belli bir emek gerektirmesi,
  • Para kazanma ve gelir elde etme amacı olması,
  • İnsanlara ve topluluklara mal, ürün veya hizmet üretmeye dayalı olması ve
  • Kuralları belirlenmiş olmasıdır.

Burada üzerinde durulması gereken konu ise kuralları belirlenmiş olması ifadesidir. Bir mesleğin kuralları net olarak oluşturulması gerekir. Çünkü emekliliğe kadar hayatın en büyük bölümünü oluşturan meslek sürecinde kalite, istikrar, kazanç, motivasyon gibi özellikler için belirli kural ve kaidelere ihtiyaç duyulur. Geçmiş tarihsel dönemlerden günümüze kadar bu husus vardır ve var olmaya devam edecektir.

Selçuklu ve Osmanlı Devleti dönemlerine bakıldığında Ahilik teşkilatı ile mesleklerin kuralları, uygulanma biçimleri, hizmet şekilleri, fiyat tarifeleri belirlenmiştir. Günümüzde ise meslek odaları ile bu gelenek devam ettirilmektedir. Örneği mühendisler odası, fırıncılar odası, berberler odası gibi…

https://boyleyap.com/kendi-burosu-olan-avukat-ne-kadar-kazanir-2022-maaslari/

Meslek nasıl seçilir?

Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz noktasında en çok üzerinde durulması gereken konu mesleği yapacak kişinin ilgi alanları, yetenekleri ve kişisel özellikleridir. Örneğin futbolu hiç sevmeyen bir kişinin futbol antrenörlüğünü meslek olarak yapması beklenemez. Çünkü futbol bu kişinin hem ilgi alanına girmez hem yeteneği değildir hem de kişilik özelliklerine ters bir durumdur. Dolayısıyla bu üç özellik meslek seçiminde üçü bir arada olacak şekilde göz önünde bulundurulmalıdır.

Basketbolcu olmayı çok isteyen, bu alana ilgi duyan, kısmen yetenekleri de bulunan ama kalp rahatsızlığı olan bir çocuğu düşünelim. Bu çocuk her ne kadar ilerleyen yaşlarda basketbolcu olmayı canı gönülden çok fazla istese de kişisel özellikleri bu mesleğe müsait değildir. Dolayısıyla yönelimini değiştirmesi ve yeteneği ve kişisel özellikleri doğrultusunda farklı bir mesleğe ilgi duyması gerekir.

Farklı bir örnek verecek olursak, matematik zekası çok iyi, el becerileri, soyut ve somut düşünme yetenekleri fevkalade düzeyde olan, dört basamaklı sayıların tüm işlemlerini zihinden yapabilen ama gitarcı olmak isteyen bir genci hayal edelim. Bakıldığında bu genç matematik ile ilgili alanlarda meslek edinse çok güzel paralar kazanabilir. Çünkü hem kişisel özellikleri hem de yetenekleri bu mesleğe müsaittir. Ancak kendisi matematiğe hiç ilgi duymamaktadır. Dolayısıyla matematiğe yönelik bir meslek seçerse hayatının sonuna kadar mutsuz ve isteksiz bir meslek hayatı yaşayacaktır.

Üç farklı örnekle de izah ettiğimiz üzere meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz noktasında üzerinde durulması gereken en önemli üç kriter ilgi alanları, yetenekleri ve kişisel özellikleridir. Kişiler meslek seçerken bu üç özelliğe dikkat etmelidir.

Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz sorusu bilhassa lise dönemindeki gençlerin aklını kurcalar. Çünkü üniversiteye adım atacak ve meslek hayatını şekillendirecek olan gençler, başarılı bir hayat sürmek, güzel paralar kazanmak ve severek çalışmak için hangi mesleği seçmeliyim sorusuna cevap arayışı içine girerler. Bu noktada onlara verilebilecek en önemli tavsiye, yukarıda da izah ettiğimiz üzere ilgi alanları, yetenekleri ve kişisel özelliklerine göre bir meslek seçimi yapmaları olacaktır.

Daha da özele inecek olursa ve detaylandırmamız gerekirse, hangi mesleği seçeceğini merak eden kişiler şu 10 altın kuralı gözden geçirmelilerdir:

  1. Mesleğin niteliği, kapsamı
  2. Mesleği çalışma ortamı, iş yeri koşulları
  3. Mesleğin yapılacağı kurum veya kuruluşların iş alım koşulları, sözleşme şartları ve göre tanımı
  4. Mesleğin avantaj ve dezavantajları
  5. Mesleğin kariyer imkanı, görevde yükselme durumları
  6. Mesleği para kazandırma durumu, maaşı, gelir gider durumları
  7. Mesleği ilerleyen yıllardaki durumu, gelecek vadetme durumu
  8. Mesleğin gerektirdiği fiziksel özellikler
  9. Meslekteki çalışma arkadaşları
  10. Mesleğin emeklilik koşulları

Ortalama olarak 25 yaşında işe başlayan ve 65 yaşında emekli olacak olan bir genç yaklaşım tam 40 yılını mesleğini icra ederek geçirecektir. Bu 40 yıl gerçekten çok uzun bir süredir. 40 yıllık sürenin mutlu, güleryüz içinde, stressiz, kaliteli yaşam standartlarıyla, ilgi alanlarına uygun, fiziksel ve psikolojik açıdan yıpratmayacak bir halde geçirilebilmesi için meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken kurallara önem verilmesi gerekir. Sizler için sunduğumuz bu altın kural size meslek seçiminizde büyük bir yol gösterici olacak ve hangi mesleği seçmeliyim sorusunun cevabını arayanlara kılavuzluk yapacaktır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Ülseratif kolit diyeti nedir? (Hastalığa 7 önemli sebep)

Youtube reklam engelleme için en iyi 9 yöntem (Android)