in

3074 Vergi Kodu – özel usulsüzlük cezası nedir? Neden kesilir?

Sermaye şirketleri ödeme ve tahsilatlarını bankalar tarafından resmi olarak yapmak zorundadır. Bu kurala uymayan sermaye şirketleri 3074 özel usulsüzlük cezası alırlar. Peki 3074 özel usulsüzlük cezası nedir? Neden kesilir? İndirim imkanı var mı? Ceza nasıl ödenir? Sizler için bu yazımızda tüm yönleriyle 3074 özel usulsüzlük cezasını incelemeye aldık.

Devletimiz gelir sahibi olan tüm vatandaşlardan belirli vergiler almakta ve bu aldığı vergileri hizmet olarak geri halka sunmaktadır. Vergilerin pek çok kapsamı ve usulü bulunmakta olup bunların kanuni dayanağı 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu‘dur. Bu kanun en temel vergi kanunlarından olup vergi işlemlerinde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Cezalara yönelik yine bir çok detaylı konu da bu kanunda yer almaktadır.

3074 özel usulsüzlük cezası nedir? Neden kesilir?
3074 özel usulsüzlük cezası nedir? Neden kesilir?

olia danilevich adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Vergi Usul Kanunu ve vergilerle ilgili diğer kanunlarda kanuna aykırı işlem yapan vatandaşlar bazı cezalarla karşı karşıya kalmaktadır. Özel usulsüzlük cezası da bunlardan biridir.

Tahsilât ve ödemelerini banka ve benzeri kuruluşlar aracılığıyla yapmayan sermaye şirketlerinden her birine, her bir işlem için 2.500 liradan az olmamak üzere, işleme konu tutarın %5’i oranında usulsüzlük cezası kesilir. Bir takvim yılında kesilecek ceza tutarı 190.000 lirayı geçemiyor.

3074 özel usulsüzlük cezası nedir?

Bankalar aracılığıyla ödeme ve tahsilat işlemlerini yapmayan sermaye şirketleri 3074 özel usulsüzlük cezası alırlar. Bu ceza kapsamında her işlem için en az 2.500 Türk lirasından az olmamak üzere işlemlerin toplam tutarının %5’i oranında 3074 usulsüzlük cezası kesilir. Bir vergi dönemi boyunca şirket başına verilecek ceza tutarı 190.000 Türk lirasını aşamaz.

3074 özel usulsüzlük cezası neden kesilir?

Sermaye şirketlerinin ödeme ve tahsilat işlemlerini banka, banka benzeri kuruluş gibi ortamlardan resmi olarak yapmaması sonucunda 3074 özel usulsüzlük cezası kesilir. Tüm sermaye şirketleri bu işlemlerini banka veya benzeri kuruluşlar üzerinden sürdürmelidir.

3074 özel usulsüzlük cezası indirim imkanı

Bu kapsamda ceza yiyen bir şirket, cezasını ödemek üzere uzlaşmaya varırsa vergi ziyaı kısmından %25’lik bir indirim uygulanabilmektedir. Özel usulsüzlük cezasında herhangi bir uzlaşma ve indirim durumu söz konusu değildi. Ancak Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın son imzası ile geçen kanun kapsamında uzlaşma düzenlemesi getirilmiştir. Farklı indirim ve ceza silinmesi durumlarının tespiti ve kolaylığının fark edilmesi açısından güncel verileri göz önünde bulundurarak destek almak adına muhasebeciniz ile görüşmenizde fayda bulunmaktadır. Cezalar için 5 yıllık zaman aşımı süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde ceza için ödeme yapılması gerekmektedir.

3074 özel usulsüzlük cezası nasıl ödenir?

Özel usulsüzlük cezasını ödemek için vergi dairelerine başvurulması gerekmektedir. Bulunulan il veya ilçenin vergi dairesine şahsen veya vekaleten başvurularak ceza ödeme işlemi gerçekleştirilebilir. Eğer interaktif vergi dairesi (GİB) yansıdıysa oradan da ödemek mümkün olabilir. Anlaşmalı bankalar üzerinden, mobil veya internet bankacılığı aracılığıyla da bu ödemeler yapılabilir.

Ek olarak detaylı bilgi ve araştırma açısından Vergi Usul Kanunu’nun 353 ile 355 maddelerinin incelenmesinde fayda bulunmaktadır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tiktokerler ne kadar kazanıyor? [2022]

Kredi kartı şube kodu öğrenme – 5 Yöntem