Anlaşmalı boşanma, eşler arasında karar alınarak evliliğin sonlandırılması işlemine verilen kısa addır. Türk Medeni Hukuku’na göre dayanağı da bulunan bu boşanma ve eşlerin ayrılması işlemi avukatsız ve hızlı bir şekilde boşanmak isteyen çiftlerin tercih ettiği yöntemdir. Sizler için bu yazımızda anlaşmalı boşanma nedir, avukatsız anlaşmalı boşanma dilekçesi nasıl verilir, kaç gün sürer gibi soruların yanıtlarını cevaplayacağız.
Aile kurumu, birbirini seven kadın ve erkek bireylerin bir araya gelerek oluşturduğu en kutsal müessesedir. Evlilik öncesinde ömür boyu bir yastığa baş koymanın sözünü veren eşler, evliliklerinin belirli dönemlerinde kırılma noktaları yaşayabilirler. Geri dönülmez çıkmazlara girildiğinde de ne yazık ki boşanma kaçınılmaz olur.
Resim Pexels tarafından Pixabay‘a yüklendi
Boşanma davaları nikah kıymaktan ve düğün yapmaktan daha zor ve çetrefilli bir hal alabilmektedir. Kimi zaman hakimin takdiriyle eşlerin evlilikleri sonlandırılmaz, kimi zaman kanuni net bir dayanak olması durumunda boşanma işlemi gerçekleştirilmez. Mahkeme süresi de oldukça uzun bir hal alabilir. Avukat masrafları da bu işin cabasıdır. Hele bir de eşler arasında anlaşamadıysa mahkeme masrafı ve avukat masrafı bir köşede dursun ek olarak nafaka ödeme zorunluluğu da ortaya çıkabilir.
Bu durumları yaşamadan, birbirinden ayrılmayı kafasına koymuş ve artık boşanmak isteyen çiftler anlaşmalı boşanma yapabilir. Sizler için bu yazımızda anlaşmalı boşanma nedir, avukatsız anlaşmalı boşanma nasıl yapılır hakkında kanun maddeleriyle ve örneklerle detaylı açıklamalarda bulunacağız.
Anlaşmalı boşanma nedir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu‘nun 166. maddesinin 3. fıkrasına göre nikah tarihinden itibaren en az 1 yıl evli kalan çiftlerin aynı anda mahkemeye başvurması veya birinin başvurup diğerinin de davayı kabul etmesi işlemine anlaşmalı boşanma denir.
Anlaşmalı boşanma nasıl yapılır?
Anlaşmalı boşanmanın mahkemece kabulü ve onaylanması ile boşanmanın gerçekleşebilmesi için; hakimin eşleri dinlemesi ve kendi iradeleri ile serbestçe ve hiçbir baskı altında kalmadan bu kararı aldıklarına kanaat getirmesi gereklidir. Eşler kendi aralarında varsa ev, araba, tapu, bankada birikmiş para gibi herhangi bir mal varlıklarının nasıl paylaşılacağını kendi aralarında netleştirmiş, çocukların durumunu kararlaştırmış olması gerekmektedir. Bu işlemlerin tamamlanması mahkemenin süresini kısaltarak boşanma işlemini hızlandırır. Ancak hakim kendi takdirini kullanarak, tarafların ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak anlaşma içerisinde değişiklikler yapabilir.
Avukatsız anlaşmalı boşanma
Anlaşmalı boşanmalarda avukata gerek yoktur. Böylece taraflar avukat masraflarından kurtulurlar. Kendileri aralarındaki anlaşmayı mahkemeye usulüne uygun bir dilekçe ile sunabilirler ya da sadece bir dilekçe yazılması için avukat desteği alabilirler. Sizler için bu yazımızda bir dilekçe örneği de sunacağız.
Kendi bürosu olan avukat ne kadar kazanır hakkında daha önce yazdığımız yazıyı da incelemek isterseniz başlığa tıklayabilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma dilekçesi nasıl yazılır?
Eşler arasında alınan ortak bir karar neticesinde evliliğin sonlandırılması için anlaşmalı boşanma yolunu tercih edenlerin aşağıdaki gibi bir dilekçeyi hazırlayarak bulundukları ilin Aile Mahkemesi‘ne sunabilirler. Dilekçe olabildiğince tüm detayları içermeli, tüm noktalar netleştirilerek anlaşma koşulları netleştirilmelidir. Mümkün mertebe açık kapı bırakılmamalıdır. Bu sayede mahkeme kararı daha hızlı sonuçlanabilir.
Boşanma dilekçesi örneği
- Dilekçenin verileceği mahkemenin adı yazılır.
- Dilekçeyi veren kişinin kimlik bilgileri ve ikametgah adresi yazılır.
- Anlaşmalı boşanmaya dayalı olarak tüm hususlar detaylı bir şekilde dilekçe metninde açıklanır.
- Eğer deliller varsa tümünden bahsedilir ve ek olarak da dilekçeyle birlikte sunulur.
- Gereğinin yapılmasını arz ederek dilekçe tamamlanır.
- En sona dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır ve kendisi tarafından imza atılır.
Boşanma dilekçesi nereye verilir?
Eşler tarafından hazırlanan anlaşmalı boşanma dilekçesi imzalanarak en yakın adliyeye gidilip Aile Mahkemesi kalemine verilmelidir. Eğer bulunulan il veya ilçedeki adliyede Aile Mahkemesi yoksa Asliye Mahkemeleri boşanma davalarına bakmakla yetkilidir ve dilekçe buraya verilmelidir.
Anlaşmalı boşanma kaç gün sürer?
Eşler evliliklerini sonlandırmak istediğinde ve ikisi de ortak olarak karar verdiğinde anlaşmalı boşanmalı yolunu seçerek ilk ve tek celsede boşanma işlemi tamamlanır. Dilekçe mahkemeye sunulduktan sonra en kısa sürede duruşma tarihi oluşturulur ve duruşma günü hakim karşısına çıkan eşlerin sözlü beyanları alınarak boşanma tamamlanır. Nadiren de olsa ikinci celseye kalan duruşmalar olabilmektedir.
Eğer eşlerden ikisi de boşanmaya razı ama dilekçeyi sadece biri verdiyse burada dava süresi daha da fazla uzayabilir. Çünkü mahkeme hakimi, dilekçe vermeyen eşin boşanmaya istekli olup olmadığına kanaat getirmesi gerekmektedir.
Duruşma tarihi bulunulan il veya ilçenin adliyesinin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 1 hafta içerisinde de olabilir 6 ay içerisinde de olabilir. Bu noktada tam net bir tarih vermek mümkün değildir. Bunu dilekçeyi verirken Mahkeme Hakimliği kaleminden öğrenebilirsiniz.