Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım sağlayan vize nedir, hangi vize Avrupa’da serbest dolaşım sağlar gibi sorular, çok sayıda insan tarafından merak edilmektedir. Schengen vizesi, Avrupa ülkesi olmayan ülkeler ve pek çok ülke için sunulan etkili bir imkandır. Bu konu hakkında bilgi almak için bizi takip edebilirsiniz.
Avrupa’da serbest dolaşım sağlayan vize aynı zamanda Schengen olarak da bilinmektedir. AB üyesi olmayan ülkeler ve pek çok ülke için sunulan etkili bir imkan olarak değerlendirilebilir. İsmini Lüksemburg’un Schengen bölgesinden almıştır. Vize sahipleri onlarca ülkeyi rahatlıkla gezebilir. Fakat alınması oldukça zordur. Bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartların neler olduğu ve detaylar için sitemizde yer alan bilgileri kullanabilirsiniz.
Avrupa ülkelerini genel olarak kapsayan bir vizedir. Avrupa Birliği Serbest Ticaret Birliği üyelerinin olduğu bölgeleri ifade eder. Bu bölgede yer alan ülkeler şu şekilde tanımlanabilir;
Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Portekiz, İsveç.
Bu ülkelere ek olarak onlarca ülke daha bu vizeden yararlanma imkanı sunar. AB üyesi olan ve Schengen bölgesinde olmayan ülkeler de bu vizeden yararlanma şansı vardır. Birleşik krallık, Kıbıs, Bulgaristan ve Hırvatistan bunlar arasında yer almaktadır.
Resim TheAndrasBarta tarafından Pixabay‘a yüklendi
Schengen ne anlama gelir?
Schengen, Avrupa’da serbest dolaşım vizesi olarak bilinir. Bu tabir her şeyi net olarak açıklar. AB, belirlediği kurumların verme hakkı olan bu vize birlik içinde ülkelere seyahat etme şansı verir. Genel olarak çalışmak için gidecek olan insanlar tarafından tercih edilir. Aynı zamanda öğrenim için başvuru da uzmanlar tarafından önerilir. Gerekli olan başvuruları eksik olmadan yapmak gerekir.
Bu vizenin kaç günlük olduğu da merak edilen bir konudur. Yıllık olarak da çıkma şansı vardır. Örnek olarak 5 senelik vize için başvuru yapılabilir. Ama bu başvuru sürecinde bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Vizeye sahip olan kişiler 6 ay içinde 90 gün kadar Schengen bölgesi içinde kalabilir. Kısacası 1 sene içinde vize sahipleri 180 gün bölgede kalabilmektedir. 1 bölü 4 oran vardır.
Vize almak isteyen kişi ilk adımda hukuksal açıdan ülkelerin başkonsolosluğuna gitmek zorundadır. Bu anlamda pek çok aracı kurum vardır. Aynı zamanda bireysel olarak başvuru yapmak da söz konusudur. Konsolosluk tarafından belirlenen evrakların tamamlanması sonrasında randevu alınır ve dosyalar teslim edilir. Anlaşmalı kurumlara da evrak ve pasaport teslim edilerek süreç ilerler. Bu konuda tecrübesi olmayan kişiler anlaşmalı kurumlardan yardım almalıdır.
Vize için belirlenen ücret süre ile orantılıdır. Bunun yanında kişilerin yaşları da bu ücretleri belirler. Bunun yanında AB üyeleri ve AET üyelerinin çocuk ve eşleri ücretten muaftır. 90 gün altında haftada 20 gün eğitim alacak kişiler muafiyet sahibidir. 6 yaşa kadar olan çocukların anne ve babası vize alırsa ücretten muaf olurlar.
Resim Mabel Amber, who will one day tarafından Pixabay‘a yüklendi
Schengen vizesi belgeleri
Schengen vizesi belgeleri sayesinde Avrupa’da serbest dolaşım söz konusu olur. Bu vizeyi almak için bazı belgeleri temin edilmesi ve eksiksiz olarak hazırlanması önem arz etmektedir. Ülkelerin genel olarak sizden talep ettikleri belgeler şu şekildedir;
Schengen vizesi için gerekli evraklar
- Pasaport
- Vize başvuru formunun doğru ve eksiksiz doldurulması
- Son 3 aya ait beyaz fonlu resim
- Seyahat amacı anlatan bir dilekçe
- Faaliyet belgesi
- Şahsi vize talep dilekçesi
- Vergi levhasının fotokopisi
- Nüfus kağıdı örneği
- Sağlık sigortası poliçesi
- Sgk iş giriş belgesi
- Öğrenci belgesi
- İçinde belli bir miktar olan banka hesap dökümü
- Son 3 aya ait maaş bordrosu
Resim Dušan Cvetanović tarafından Pixabay‘a yüklendi
Belgeler değişim gösterebilir. Bu nedenle tam bilgi almak için danışmanlık bürosu ile çalışmanız gerekir. Bu sayede süreç daha hızlı ve basit bir işlemiş olacaktır. Sitemizde bir çok süreç hakkında önemli bilgiler yer alıyor. Bunları değerlendirmeniz halinde merak ettiğiniz konu başlıklarına yönelik yanıtları da almanız mümkündür. Her geçen gün artan talepler ve daha fazlası, bir çok yeni konu başlığının meydana gelmesine neden oldu. Avrupa’da serbest dolaşım sağlayan vize ve bu vize alım süreçlerini sizlere aktardık.
Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım sağlayan vize hakkında tüm detayları sizlerle paylaşmaya çalıştık. Aklınıza takılan tüm soruları konu altından yorum bırakarak bizlere yöneltebilirsiniz.
[…] fiyatla satışta sunulduğu tüm detaylarıyla yazımızda mevcut. Daha evvel yayınladığımız Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım sağlayan vize başlıklı yazımızın da sizin için faydalı olabileceğini düşünmekteyiz. Okumak için […]