in

Cimer Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?

Cimer Basvuru Sorgulama Nasil Yapilir
Cimer Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır

Cimer başvuru sorgusu yapmak için kullanılan kanallar vardır. Bu kanallar aracılığı ile Cimer’e yapılan başvurular sorgulanarak başvuru durumu öğrenilebilir. Başvuru sorgulaması yapabilmek için kullanılan platformlar şu şekilde sıralanabilir:

  • E devlet sistemi.
  • Alo 150

Bunların yanı sıra cumhurbaşkanlığı iletişim merkezine ait internet sitesi de kullanılmaktaydı. Ancak CİMER süreci e – devlet kapısına entegre edildiği için artık sadece e devlet sistemi kullanılmaktadır. Telefon hattı üzerinden de şikayet sorgulaması yapılması mümkündür. Aynı zamanda başvuru sorgusu da yine telefon hattı üzerinden gerçekleştirilebilir. Başvuru sorgulaması yapmak isteyen kişilerin kimlik numaraları kullanmaları önem taşımaktadır.

Kimlik numarası olmadan sorgu yapılmasına izin verilmez. Özellikle e devlet sistemi üzerinden yapılan sorgularda mutlaka e devlete giriş yapmak gerekmektedir. Dolayısıyla giriş yaparken kullanılan bilgiler içerisinde kimlik bilgileri de bulunacağı için yeniden kimlik bilgisi girmek gerekmez. Alo 150 üzerinden iletişim kurularak sorgu yapıldığında ise kimlik numarasının tuşlanması gerekir. Cimer başvurusu yapmak ve sorgulamak için gerekli adımların izlenmesi gerekir.

Cimer Nedir?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi yeni sayılabilecek bir sistemdir. Yurttaşların doğrudan şikayetlerin cumhurbaşkanlığına üretebilecekleri bir sistemdir. Bu sistem aracılığı ile tüm şikayetler doğrudan cumhurbaşkanlığı iletişim merkezine iletilir. Buraya iletilen şikayetler, değerlendirmeye alınır ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra işlem başlatılır. Vatandaşlar aktif bir şekilde cumhurbaşkanlığı iletişim merkezini kullanabilmektedir. Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezine aktarılan şikayetlerin kontrol edilebilmesi için ve şikayet eklenebilmesi için belirli süreler ile hareket etmek gerekir. Gün aşırı şikayet oluşturulmasına izin verilmez.

Cimer’e Nasıl Başvurulur?

Cimer’e başvuru yapmak isteyenlerin sisteme girmeleri gerekir. Cimer ya da e – devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra şikayet oluşturulur. Şikayet oluşturma esnasında birtakım bilgilerin sisteme dahil edilmesi gerekir. Bu bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası.
  • Şikayetin konusu ve şikayete neden olan unsur/unsurlar
  • Ad ve soyadı bilgisi.
  • İkametgâh bilgisi.
  • İletişim bilgileri.

Talep edilen bütün bu bilgiler sisteme girildikten sonra ilgili şikayet hazırlanabilmektedir. Başvuru yapabilmek için şikayet için gereken bütün boşlukların doldurulması önem taşır. Çevrimiçi platformlar aracılığıyla yapılan şikayette yüz yüze şikayet oluşturulmasına çoğunlukla izin verilmemektedir. Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezi üzerinden şikayetimi iletmek isteyen kişilerin başvurularını bu bilgiler ışığında yapmaları gerekmektedir. Bilgiler eksik olduğu takdirde sisteme girilen şikayet onaylanmayacaktır. Dolayısı ile tüm bilgilerin hem doğru hem de tam bir şekilde sisteme girilmesi önem taşır.

Cimer’e Neden Başvurulur?

Cimer’e başvuru yapma nedenleri çok yönlüdür. Çoğunlukla cumhurbaşkanlığına şikayet oluşturmak için yapılan 1 sistemdir. Bu sistem farklı şikayetleri, önerileri ve yorumları iletmek için de kullanılır. Günümüzde birçok kişi uygulamayı sadece şikayet için kullansa da aslında öneri ve yorum için de kullanılabilmektedir. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne başvuru yapılma sebepleri çoğunlukla önerilerin cumhurbaşkanlığına iletilmesinin sağlanmasıdır. Bunların yanı sıra aynı zamanda cimer üzerinden gerçekleştirilen başvurularda şikayetler de önemlidir. Doğrudan muhatap bulunmayan ya da bir üst merci şikayet edilmesi gereken durumlar karşısında cimer sistemi kullanılır. Cimer başvurusu yapan kişilerin bu unsurları göz önünde bulundurması gerekir.

Cimer’in Avantajları Nelerdir?

Cimer’in yararları sistem işlediği takdirde önem kazanmaktadır. Cimer sisteminin birçok avantajı bulunur. Bu avantajlar çoğunlukla öneri ve şikayetlerin doğru yere ulaştığından emin olunması şeklindedir. Ancak bu sistem üzerinden gerçekleştirilen yardımlar da kişiler için fayda sağlar. Örneğin gıda ya da erzak yardımı için başvurular cimer sistemi üzerinden de yapılabilmektedir. Dezavantajlı konumda ya da muhtaç durumda bulunan kişiler ile ilgili bilgiler de cimer sistemi kullanılarak paylaşılabilir. Sosyal hizmet ve yardımlaşma temelinde de kullanılabilen bir sistem haline gelmiştir. Cimer’in avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Çevrim içi şikayet ve öneri oluşturulabilmesi
  • İstenilmesi durumunda kimlik gizliliğinin sağlanması
  • Kanıt, dosya, doküman eklenebilmesi
  • Hızlı dönüt alınması
  • Özellikle şikayet için kullanıldığında yasal bir yol olması

Cimer’in avantajları arasında bulunur.

Cimer Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Cimer başvuru yanıtı çoğunlukla 30 gün içerisinde alınmaktadır. Cimer üzerinden gerçekleştirilen başvurular çoğunlukla 1 ay içerisinde yanıtlanmaktadır. Vatandaşların ilgili talepleri incelendikten sonra uygulama aşamasına geçilir. Hangi kanun kapsamında başvuru yapıldığına bağlı olarak yanıt verme süresi değişebilmektedir. Cimer başvurusu bilgi edinme için yapıldığında 15 günde yanıt alınır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bekcilik On Basvurusu Nasil Yapilir

Bekçilik Ön Başvurusu Nasıl Yapılır?

El Yapimi Odev Kapaklari Nasil Yapilir

El Yapımı Ödev Kapakları Nasıl Yapılır?