Dropshipping tedarikçi bulma süreci stoksuz satış yaparak e-ticaret üzerinden gelir elde etmek isteyenlerin merak konusu olmaktadır. Stok olmadan satış yaparak alınan siparişleri tedarikçilere iletip kargolanmasını sağlayan dropshipping belirli bir sermayeye ihtiyaç duymadan ticari hayata atılım yapmak isteyenlerin merak konusu olmaktadır. Peki dropshipping nedir? Tedarikçi nasıl bulunur? Hangi siteler üzerinden satış yapılabilir? Sizler için tüm yönlerini inceleyerek kapsamlı bir içerik hazırlamaya çalıştık.
Bilindiği üzere son yıllarda internet üzerinden online satışlar oldukça artmıştır. Sadece ülkemizde dahi milyarlarca liralık işlem hacmine ulaşılmıştır. E-ticaret siteleri insanların rahatlıkla gezip, fiyat karşılaştırması yapabildiği, farklı ürün seçenekleriyle incelemelerde bulunduğu ve kredi kartı ile oldukça kolay ödeme yönteminin sunulduğu siteler olması sebebiyle günümüzde oldukça revaçtadır.
E-ticaret siteleri üzerinden insanlar, kendilerine ait olan ve stoğu bulunan ürünler sattıkları gibi hiçbir stok bulunmaksızın sadece siparişleri toplayarak satış yapıp, tedarikçiden temin ederek alıcılara ulaştırılabilmektedir. Bu yöntem sermaye güçlüğü çekenler tarafından sıklıkla tercih edilebilmektedir. Şimdi dilerseniz bunun tam olarak ne olduğunu sizler için ifade edelim.
Dropshipping nedir?
Dropshipping; İngilizce’de “direkt nakliye” anlamı taşıyan, satıcıların stokta ürün bulundurmadan müşterilerden sipariş toparlayıp, gelen siparişleri tedarikçi firmalara ilettiği ve tedarikçilerin alıcıya ürünleri gönderdiği perakende satış sistemidir. Dropshipping sistemi içerisinde satıcı sadece aracı konumundadır. Alıcı olan müşteriler ürünün satıcı tarafından gönderildiğini düşünür, oysa satıcı sadece aradaki bağlantıyı sağlayan kişidir. Ürünler tedarikçiden alıcıya gider. İadeler de bu yolla sağlanır.
Dropshipping sisteminin avantajları nelerdir?
Dropshipping sistemi içerisinde satıcıların herhangi bir ürünü stoklaması, depolaması gerekmez. Bu durum hem iş gücünü hafifletir hem de ekonomik olarak rahatlatır. Çünkü stoğa ürün alındığı anda hem bir depo veya dükkana hem sevkiyat sürecini yürütecek personele hem de yüklü bir sermayeye ihtiyaç duyulur. Stoksuz satış süreci olan dropshipping ticaret sisteminde bu giderlerin tamamı ortadan kaldırılmıştır.
Ürünün maliyetini etkileyen birçok faktör yer alır. Bunlardan en önemlisi nakliye giderleridir. Eğer stoklu satış yöntemi düşünülse tedarikçi ürünü öncelikle satıcıya gönderecek, akabinde satıcı da alıcıya gönderecektir. Bu durumda nakliye giderleri iki kat artmaktadır. Ancak dropshipping yapılması durumunda nakliye giderleri yarıya düşer ve bu da fiyata pozitif yönde yansıyacağı için daha fazla müşteri çekilebilir.
Dropshipping sisteminin diğer bir olumlu yönü ise sektörel olarak herhangi bir ürün sınırlamanızın bulunmamasıdır. Kendinize uygun dropshipping tedarikçi bulma yöntemleriyle anlaşacağınız firmalar üzerinden her alandan her çeşidi satışa sunabilirsiniz. Bu da geniş bir pazara ve müşteri kitlesine ulaşmanızı sağlar.
Dropshipping sisteminin dezavantajları nelerdir?
Dropshipping sisteminin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunabilmektedir. Tedarikçinin ürünü göndermemesi, geç göndermesi, kargoyu özenle hazırlamaması, iade kabul etmemesi veya müşteriyi oyalaması, sebepsiz yere satışları durdurması gibi sorunlar dropshipping sisteminde karşılaşılabilen en büyük problemlerdendir. Bu yüzden her zaman iyi ve sağlam tedarikçiler bulunmalı ve onlarla çalışılmalıdır. Her önüne gelen kişi ile çalışma yapmak marka değerinize zarar verebilir ve müşterilerin nezdinde olumsuz puanlara dönüşmesine neden olabilir.
Dropshipping tedarikçi bulma nasıl yapılır?
Dropshipping tedarikçi bulma işlemi için ilk atılacak adım yukarıda ifade edildiği gibi dezavantajlarına dikkat etmek olmalıdır. Mümkünse çalışmaya başlayacağınız tedarikçi ile aranızda yazılı olarak bir sözleşme yapmanız büyük önem taşımaktadır. Bu sayede süreci güvence altına alabilirsiniz.
Tedarikçi bulma çalışmalarında temel olarak iki farklı yol izlenebilir. Birincisi internet üzerinden online tedarikçi siteleri üzerinden bulma, ikincisi ise doğrudan görüşmeler ile bulma. Sizler için iki yöntemi de sırasıyla ifade edeceğiz.
Online siteler üzerinden tedarikçi bulma
Yerli ve yabancı pek çok site tarafından stoksuz ürün satışı için tedarikçilik hizmeti verilmektedir. Bu sitelere üye olarak tedarikçilere ulaşabilir, anında onların listelediği ürünleri kopyalayarak kendiniz satışa bağlayabilirsiniz. Bu sayede pratik bir şekilde işinizi hayata geçirebilirsiniz.
1) Aliexpress
Dünyanın en büyük pazaryeri e-ticaret sitelerinden olan, genellikle Çin menşeili ürünlerin satışlarının sıklıkla yapıldığı, kendi içerisinde pek çok tedarikçinin de yer aldığı Aliexpress üzerinden dropshipping tedarikçi bulmanız mümkün. Başlangıç için herhangi bir üyelik ücreti istenmemektedir. Ücretsiz olarak bu imkan sağlanmaktadır.
2) DHgate
DHgate.com üzerinden ücretsiz olarak hesap oluşturarak tedarikçi bulabilirsiniz. Çin merkezli olup Amazon ve Alibaba kadar yaygın kullanılmamakta olan ancak gittikçe büyüyen bir web sitesi olan DHgate hem toptan hem de perakende satışa imkan sağlamaktadır.
3) Oberlo
Aylık ücreti 79,90$ olan Oberlo, Shopify üzerinden rahatlıkla ürün bulup satış kanallarınıza ekleyebileceğiniz bir fırsat sunmaktadır. Shopify’ın desteklediği ve gittikçe iyi bir pazara dönüşen Oberlo ile dropshipping tedarikçisi bulabilirsiniz.
4) Spocket
Yaygın olarak kıyafet, aksesuar ve parfüm gibi ürünlerin bulunduğu ancak daha farklı ürünlere da ulaşılabilecek kapasitedeki büyük web sitelerinden olan Spocket dropshipping yapmak isteyenlere güzel bir fırsat sunuyor. Ancak üyelik için aylık 12$ ücret ödenmesi gerekmektedir.
5) Diğer siteler
Burada sizlere listelediklerimiz en büyük ve yaygın kullanılan online tedarikçi bulma siteleri olup bunlarla sınırlı değildir. Google üzerinden arama yaparak daha pek çok seçeneği inceleyebilirsiniz. Yerli kaynaklara ulaşmak için de R10.net web sitesi üzerinden Dropshipping bayilik veren, XML tedarikçi olarak hizmet sunan firmaları görüntüleyip onlarla iletişime geçerek belirli bir komisyon karşılığında ürünlerini satışa çıkarabilirsiniz.
[geo-post target=”false” id=”855″ label=”Önerilen Yazı”]
Doğrudan görüşmeler ile tedarikçi bulma
Üretici veya toptancılar ile doğrudan görüşme yaparak stoksuz satış noktasında tedarikçi olmalarını sağlayabilirsiniz. Bulunduğunuz şehir veya bölgede var olan fabrika, atölye veya depo gibi tesisleri ziyaret ederek belirli bir anlaşma sağlayıp kendi imkanlarınız ile tedarikçi bulmayı tamamlayabilirsiniz. Aslında en güvenilen yöntemlerden biri de budur. Çünkü tedarikçiyi görerek tanıyacaksınız, yazılı olarak bir sözleşme yapacaksınız ve ürünlerini gönderim koşullarını inceleyebileceksiniz. Bu sizin işinizin daha profesyonel yürümesine kolaylık sağlayabilecektir.