Suda doğum fiyatları son yıllarda doğum yapacak hamile kadınların araştırdığı önemli konuların başında gelmektedir. Sizlere bu yazımızda suda doğum fiyatları ne kadar, suda doğum nedir, suda doğum nasıl olur, evde suda doğum yapılabilir mi, kimler suda doğum yapamaz soruları hakkında detaylı ve çok önemli güncel bilgiler aktaracağız.
Doğum yapacak gebe kadınların, anne adaylarının doğum öncesi kafasını en çok kurcalayan konu doğumu nerede ve nasıl yapacağıdır. Bu durum aynı zamanda doğum stresi oluşturmaktadır. Çünkü bilhassa ilk kez anne olacaklar doğum anından çok korkabilmektedir. Bu korku ve endişenin bazı sebepleri bulunmaktadır.
Doğum anında fazla acı çekebilme ihtimali, bebeğinin zarar görüp görmeyeceği, doğumun uzun sürebilme ihtimali, sancıların fazla olması gibi sebepler korku ve endişelerin esas sebepleridir. Bu noktada anne adayları, sezaryen mi yoksa normal doğum mu yapsam şeklinde devam eden arayışları içerisinde gözlerini yeni yöntemlere de çevirebilmektedirler. Bu yeni yöntemlerin başında suda doğum yöntemi gelmektedir.
Sağlık alanında sizlere faydalı olmak için hazırladığımız tüm araştırmalarımızı ve yazılarımızı incelemek için sağlık kategorisi bağlantısına tıklamanızı öneririz.
Photo by Rebekah Vos on Unsplash
Suda doğum nedir?
İngilizcesi water birth olan ve son yıllarda Türkiye’de çok sık araştırılan konuların başında gelen suda doğum yöntemi, yaklaşık 30 yıldır dünyanın çeşitli yerlerinde uygulanmakta olan bir yöntem olup, vücut sıcaklığı seviyesindeki yani 36-38 derece sıcaklık aralığında su dolu bir havuz veya küvetin içerisinde doğum yapma işlemidir. Suyun sıcaklığı anne vücut sıcaklığı ile aynı seviyelerde tutularak anne karnından çıkacak bebeğin dünya ortamına ilk adaptasyonu daha rahat sağlanmaktadır.
Suda doğum yönteminin başlıca avantajları şunlardır:
- Anne adayını doğum stresinden uzak tutar.
- Anne adayı kendini güvende hisseder.
- Annenin kaslarının gevşemesini ve bu sayede sancılarının azalmasını sağlar.
- Doğum anında bebeğin çıkabileceği açıklığın oluşmaması durumunda yapılacak vajina kesme işlemine genellikle hiç gerek duyulmaz.
- Vajina kesi işlemi uygulanmayacağı için doğum sonrası dikiş işlemine de gerek kalmaz.
- Anne suyun kaldırma kuvvetinden dolayı kendi ağırlığını çok az hisseder.
- Genellikle doğum süresi çok kısa olur.
- Bebeğin anne karnından çıktıktan sonraki ilk adaptasyonu daha rahat olur.
Suda doğum nasıl olur?
Anne adayının doğum anının geldiği 38, 39 ve 40. gebelik haftası içerisinde yapılır. Doğum sancısı başlayan hamile anne adayı, üzerindeki kıyafetleri çıkararak kendisi için hazırlanmış havuz veya küvetin içine girer. Bu havuz veya küvetler anne vücut sıcaklığı seviyesinde sabit olarak tutulur. Ortalama havuz sıcaklıkları 37 derece aralığına sabitlenir. Doğum anında anne adayının başında bir kadın doğum uzmanı doktor, bir ebe ve ihtiyaç durumuna göre bir hemşire görev alır.
Anne adayının sancıları sıklaşmaya başladıktan sonra düzenli nefes egzersizleri yaptırılır ve suyun içerisinde hidroterapi ile birlikte hafif hareketler yapması sağlanır. Su içerisindeki hareketler ve nefes egzersizleri anne adayı hamile kadınların doğum stresini azaltır ve doğumun daha rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Uzman hekim ve ebe eşliğinde düzenli kontrolleri gerçekleşen gebe kadınların genellikle normal doğuma göre çok daha kısa sürede doğum işlemi gerçekleşmiş olur.
Türkiye’de suda doğum fiyatları
Türkiye’de son yıllarda birçok hastanede, klinikte ve evde uygulanmaya başlayan suda doğum fiyatları uygulama ortamına ve bulunulan şehre göre farklılıklar gösterebilmektedir. Genellikle suda doğum fiyatları ortalama olarak 9.000 Türk lirası ile 20.000 Türk lirası arasında değişmektedir. Fiyatlar belirlenirken hastane ve klinik şartları çok etkili bir faktör olmaktadır. Özellikle marka bilinirliği yüksek ve büyük özel hastanelerde suda doğum fiyatları çok pahalıdır.
Türkiye’de devlet hastanelerinde de uygulanmaya başlayan bu yöntem ilk başta pilot uygulamadaki 11 hastanede ücretsiz olarak sunulmuştur. Şuanda güncel fiyat durumu için her devlet hastanesi ayrı ayrı ile görüşmek gerekmektedir. Ankara Şehir Hastanesi, İstanbul Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi suda doğum hizmetinin ilk başladığı devlet hastanelerindendir. Gün geçtikçe daha da fazla yaygınlaşmaktadır.
Evde suda doğum fiyatları
Şuanda ülkemizde evde bu hizmeti veren resmi bir kurum veya kuruluş bulunmamakta olup, evde suda doğum yapanlar genellikle kendi imkanları ile bu işlemi gerçekleştirmiş sağlıkçı veya sağlık alanından iyi anlayan kişilerdir. Bu konuda uzmanlığı bulunmayan kişilerin evde yapması asla tavsiye edilmemektedir. Mutlaka bir uzman hekim eşliğinde doğumun gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Evde suda doğum yapmak için ekstradan küvet alınması gerekmez. Herhangi bir hijyenik havuz, küvet veya jakuzi varsa yeterli olabilmektedir. Ancak bu noktada da hijyene mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca suyun sıcaklığının düzenli olarak 37 derecede kalmasının sağlanması gerekir. Bunun için ekstra bir ısıtıcı temin edilebilir. Yine de kimseye evde kendi kendine doğum yapma yöntemi asla önerilmez. Muhakkak hastanelerde veya güvenli kliniklerde uzmanlar eşliğinde yapılmalıdır.
Suda doğum yapanların yorumları
Bu yöntemle çocuk doğuran kadınlar genellikle ilk başta cesaretsiz olduğunun ama yaptıktan sonra memnun olduğunun yorumunu yaparlar. Türkiye’de yeni yayılan bir yöntem olması sebebiyle cesaret edemeyen kadınların sayısı çoktur. Genellikle normal doğum veya sezaryen doğum en çok tercih edilen yöntemdir. Epidural doğum da bel altı anestezi işleminden dolayı Türkiye’de pek tercih edilmemektedir.
Kimler suda doğum yapamaz?
Gebeliğinin 38.haftasına gelmemiş hamile kadınlar ve ikiz, üçüz gibi çoğul doğum yapacak anne adaylarının yapması uygun görülmemektedir. Doğum esnasında kanama ihtimali yüksek olan kişilerin de suda doğum yapması pek uygun görülmez. Vücudunda farklı bir rahatsızlığı bulunan, organ yetmezliği olan, kalıcı hastalıkları bulunan ve doğum anında kontrol altında tutulması gereken kişilerin de suda doğum yapmaması tavsiye edilir.
Suda doğum fiyatları, nasıl yapılır, kimler yapamaz, avantajları nelerdir gibi tüm detaylarıyla açıklamaya çalıştığımız konumuz içerisinde aklınıza takılan tüm soruları bizlere yorum bölümünden yöneltebilirsiniz.
İyi doğumlar dileriz.
[…] yapmak için hangi türde ve nasıl doğum yapacağınıza karar veremediyseniz Suda doğum nedir? Suda doğum fiyatları başlıklı yazımızı da okumanız size büyük fayda […]