in

Mantarcılık Nasıl Yapılır?

Mantarcilik Nasil Yapilir
Mantarcılık Nasıl Yapılır

Mantarcılık Nasıl Yapılır? Küçük çaplı mantar yetiştiriciliği ile ek gelir elde etmek veya yavaş yavaş işini büyüterek bu alanda gelişim göstermek isteyenler farklı metotlar uygulamaktadır. Günümüzde yetiştiriciliği yapılan birçok farklı mantar çeşidi bulunmaktadır. Bu mantar türlerine göre yetiştiricilerin farklı metotlar kullanması ve üretimi bu şekilde uygun ortamlarda gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde istenen sonuç elde edilemeyecektir.

Türkiye’de güçlü bir pazara sahip olan mantar yetiştiriciliği alanında kültür mantarı ilk sırada gelmektedir. Kültür mantarı yetiştiriciliği kısaca şu şekilde gerçekleşmektedir:

  • Misellerin kompost içine ekilmesi ile üretim süreci başlatılır.
  • Miseller komposyun içinde uygun ortamda yetişmek zorundadır.
  • Sıcaklık 23 – 25 derece, nem ise %80 – 90 arasında tutulmalıdır.

Başarılı bir şekilde kaliteli ve zararsız mantarların üretimlerinin yapılması için mantarcılık yapmak isteyenlerin mutlaka uygun ortamı sağlamaları gerekmektedir.

Mantar Üretimi İçin Neler Gereklidir?

Evde mantar yetiştirme işlemleri son derece zordur. Mantar yetiştirmek için mutlaka uygun bir ortamın sağlanması ve gerekli malzemelere sahip olunması gerekmektedir. Mantar yetiştiriciliği için gerekli malzemeler arasında ilk sırada mantar kompostu yer alacaktır. Buna ek olarak daha birçok farklı unsur sayılabilir. Kaliteli ve başarılı bir üretim için üretim alanının ısı, nem ve ışık dengesinin de korunması gerekmektedir.

Mantar üretimi gerçekleştirmek isteyen kişilerin sahip olması gereken başlıca malzemeler arasında kısaca şunlar yer almaktadır:

  • Mantar kompostu,
  • Yetişme rafları,
  • Isıtma cihazı,
  • Nem ölçüm cihazları,
  • Havalandırma sistemleri,
  • Sulama sistemi,
  • İlaçlama unsurları,
  • Kasa, ranza veya plastik torba sistemi vb.

Teme başlıca gerekli malzemeler ile uygun ortamda yetiştiricilik yapılması mümkündür. Günümüzde pek çok kişinin bu alanda üretimlere yöneldiği görülmektedir.

Mantar Yetiştiriciliği Ne Kadar Kazandırır?

Mantar yetiştiriciliği kazancı birçok etkene göre değişmektedir. Örneğin 100 metrekarelik bir alanda yapılacak 10.000 TL’lik başlangıç yatırımı ile ortalama 1 aylık sürede 12.000 – 15.000 TL arsında gelir elde edilmesi mümkündür. Ancak bu gelir oranları hem üretimi gerçekleştirilen mantar türlerine ve masraflara hem de mevcut ekonomik koşullara göre değişmektedir.

Üreticilerin mantar satışı için uygun pazara sahip olmaları bu konuda önemli bir etken olacaktır. Düzenli yapılması ve tüm detaylarına dikkat edilmesi halinde kaliteli bir mantar üreticisi, beklentilerinin üzerinde de kazanç elde edebilmektedir. Başlangıç aşamasında yapılacak yatırım miktarı yüksek meblağlar tutabilir. Bu nedenle işlem öncesinde doğru hesaplamaların yapılması tavsiye edilmektedir.

Mantarcılık Maliyeti Ne Kadardır?

Kültür mantar üretim tesisi maliyeti kapsamında farklı ücretler ortaya çıkacaktır. Ortalama bir hesaplamada ise kompost dahil 100.000 – 200.000 TL arasında maliyetler değişebilir. Daha küçük çaplı tesis kurulumları için 50 bin lira ve üzerinde de bir maliyet çıkarmak mümkündür. Günümüzde mantar yetiştiriciliğine yönelik birçok farklı teknolojinin de kullanılabilir olması her bütçeden yatırım için uygun sistemlerin kurulmasını sağlamaktadır.

Mantar yetiştiriciliği konusunda maliyetleri düşünenlerin en uygun hangi sistemleri tercih edebileceklerini iyi araştırmaları önerilmektedir. Mantarcılık yapmak isteyenlerin bu tür üretim teknolojileri arasından e yenilikçi ve modern olanları tercih ederek, ortalama 20 – 25 gün sonra mantar toplayabilme teknolojisinden de yararlanması sağlanabilmektedir.

Mantarcılık Nasıl Yapılır? Mantar Yetiştiriciliği Avantajları Nelerdir?

Mantar yetiştiriciliği avantajları arasında birçok temel fayda sayılabilir. Mantar yetiştirmek isteyen yatırımcılar için söz konusu işlemin sağlayacağı başlıca avantajlar kısaca şu başlıklar altında detaylandırılabilir:

  • Yatırım riski düşüktür.
  • Büyük ekim alanlarına ihtiyaç duyulmaz.
  • Az işçilik gerektiren bir iştir.
  • Çeşitleri bol ve lüks tüketim ürünü olarak ihraç potansiyeline sahiptir.
  • Geniş bir pazara sahiptir.
  • Kısa sürede iyi bir getiri sunabilir.

Avantajları her ne kadar yüksek görülse de tüm yatırımlarda olduğu gibi mantar yetiştiriciliğinin de birçok dezavantajı bulunmaktadır.

Mantar Yetiştiriciliği Dezavantajları Nelerdir?

Mantar işinden zarar edeneler genelde bu işin dezavantajlarını ve riskleri göz önünde bulundurmadan işlem yapan kişilerden oluşmaktadır. İyi bir fizibilite çalışması olmadan ya da uzman desteği almadan işe girilmesi son derece risklidir. Mantar yetiştiriciliğinin ortaya çıkan başlıca dezavantajlarından bazıları kısaca şunlardır:

  • Zehirli mantar türlerinin olması nedeniyle doğru mantar türlerinin seçilmesi gerekir.
  • Yetiştiricilik için mutlaka uygun ortamın sağlanması gerekecektir.
  • Yetersiz bilgi ve deneyimsizlik nedeniyle farklı birçok sorun ile karşılaşılması mümkündür.

Dezavantajlarının birçoğu Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı müdürlüklerden veya diğer resmi kuruluşlardan alınacak danışmanlıklar ve kontroller ile giderilebilir. Üretim işlemlerine başlamadan önce kapsamlı araştırma yapmak ve eğitim almak önemlidir.

Mantar Yetiştiriciliği Devlet Destekleri Nelerdir?

Mantar yetiştiriciliği devlet destekleri arasında KOSGEB ilk sırada yer alacaktır. Buna ek olarak devlet tarafından ulusal veya bölgesel, yerel düzeyde mantar yetiştiriciliğine yönelik devlet destekleri verilmektedir. Bu teşviklerden yararlanarak üretim gerçekleştirilmesi mümkündür.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu tarafından mantar üreticileri için %25 – 65 oranında hibe verilmektedir. KOSGEB üzerinden ve diğer farklı birçok kurumdan da benzer destekler proje bazlı ve sertifika programlarından elde edilen başarılara göre verilmektedir. Mantarcılık yapmak isteyenlerin bu teşvikleri de inceleyerek daha iyi bir sermaye ile üretim gerçekleştirmesi mümkündür.

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Milkseyk Nasil Yapilir

Milkşeyk Nasıl Yapılır?

Alkalin Su Nasil Yapilir

Alkalin Su Nasıl Yapılır?