in

Tıkanan Sonda Nasıl Açılır? 6 Tıkanma Sorunu

tikanan sonda nasil acilir vitaminli net
tikanan sonda nasil acilir vitaminli net

Tıkanan sonda nasıl açılır sorusu, merak edilen konu başlıklarından biri olmayı başarmıştır. İlk olarak idrar sondası evde takılabilir. Bunun için en steril şartlar altında, idrar sondasını hastanın yatağını takma ve değişim işlemi yapan kurumlar vardır. Sizler için bu yazımızda İdrar sondasının ne olduğu ve çıkartılıp takma işlemlerinden bahsedeceğiz.

İdrar sondası, idrar kesesinde, idrarın birikmesine izin vermeyen, dışarı alınmasını sağlayarak idrar yapılacak delikten idrar kesesine kadar devam eden lastik bir tüptür. Bu sayede dışarı alınan idrar, idrar torbası ismi verilen bir haznede biriktirilir.

İdrar sondası temelde, idrar kesesinde biriken idrarın dışarı alınmasını sağlar. Herhangi bir nedenle idrarın böbreklerden idrar kesesine kadar ulaşmasında engel varsa yararlı olmaz.

Tıkanan Sonda Nasıl Açılır?
Tıkanan Sonda Nasıl Açılır?

İdrar sondası neden tıkanır?

İdrar sondası takılması için bazı nedenlerin olması gerekiyor. Bu nedenleri sizler için yazımızda net bir şekilde ifade edeceğiz. En başta İdrar kanalında olan darlıklara bağlı, idrar yapamayan ya da çok az idrar miktarda, sık idrar yapmasına karşın idrar kesesini boşaltmayan kişiler kullanmaktadır.

  • Hastalığı ileri derecede olan kişiler ya da yaralı kişilerde idrar çıkışı takip etmek son derece önemlidir. bu anlamda İdrar sondası tercih edilir.
  • İdrar örneği almak için kullanılmaktadır.
  • Omurilik yaralanmaları gibi sinir hastalıklarına bağlı idrar kesesi fonksiyon bozukluklarında tercih edilir.
  • Bazı görüntülenme yöntemlerinde tercih edilir.
  • Cerrahi sonrasında hastanın tuvalet ihtiyacını karşılama amacı ile yataktan kalkması gerektiği durumlarda tercih edilir.

İdrar sondası uygulaması hakkında bazı bilgilere sahip olmak sizler için son derece yararlı sonuçların ortaya çıkmasında yardımcı olacaktır. Bu uygulama genel anlamda son derece kolay olmakla birlikte hafif ağrılı bir girişimdir. Genel anestezi gerekmez. Hastanın konforu için lokal anestezik tercih edilmektedir.

Foley sonra takılması enfeksiyon riskini azaltır. Genital alanın entiseptikli solüsyan ile silinmesi gerekir. Sonrasında idrar kanalının içi lokal anestezik içeren kayganlaştırıcı jel ile doldurulur. İdrar kanalı uyuşması için bir süre beklenir. Streil idrar sondası idrar deliğinden ilerletilir. Sonda, idrar kesesine ulaştığı zaman balon streril su ile şişirilir. Sonrasında idrarın birikeceği özel torba sonda ucuna takılır.

İdrar torbası, hastanede yatan hastalar için yatak kenarına sabitlenir. Ayakta hastanın hareketine engel teşkil etmeyecek şekilde bacağına bağlanır. Tüm bu işlem ortalama 2-10 dakika kadar sürmektedir.

İdrar sondası takılması riskleri

İdrar sondası yerinde tutan balon işlem sürecinde patlama riskine sahiptir. Aynı zamanda idrar sondası istem haricinde çıkar ya da balon hiç şişmez. Bu tarz durumlarda idrar sondasını değiştirmek gerekir. Sonda tıkanabilir. Yıkanması ve değiştirilmesi gerekir. İdrar kanalında kanamalar meydana gelebilir. Bu kanama genel anlamda kendi kendine geriler ve durur.

Enfeksiyon gelişme riski her daim vardır. Sonda takılması sonrasında aşağıda verdiğimiz durumlardan birini yaşamanız halinde mutlaka doktora başvurmanız gerekir.

İdrar renginiz, sonda takılma işlemi sonrasında kırmızıya doğru kayarsa ve zaman geçmesine rağmen bu renk açılmıyorsa

  1. İdrar kanalının ağzından, sondanın yanında kötü kokulu akıntılar varsa
  2. Ateş olursa
  3. Alt karın ağrısı gelişirse
  4. Kusma, titreme ve bulantı gibi genel durum kötüleşirse,
  5. Sondanın yanında idrar kaçırma olursa
  6. Şiddetli idrar kaçırma hissi olmasına karşın idrar gelmezse

İdrar sondası hakkında bilgiler

Tıkanan sonda nasıl açılır sorusu, son zamanlarda merak edilen önemli bir konu başlığı olarak dikkat çekiyor. İdrar torbası, idrarın rahat çıkması anlamında son derece önemlidir. Biriken idrarın geri girmesi için kesinlikle bel seviyesi altında olması gerekir. Yatan hastalar için torbalar yataktan sarkıtılmalıdır. Gergin olmaması son derece önemlidir. eğer gergin olursa, basınç hastaya yüksek oranda zarar verir.

İdrar sondası ile alakalı bilgileri ve diğer bilgileri öğrenmek adına sitemize erişim yapmaya devam edebilirsiniz. Sondanın dışlı ile kirlenme riski vardır. Bu durumda ilk olarak nemli bir bezle kirlerin uzaklaştırılması gerekir. sonrasında baticon ve alkol gibi maddeler ile silinmelidir. Sonda kirlenmişse bile günlük bakım sayesinde enfeksiyon riski çok azalır.

Tıkanan sonda nasıl açılır sorusuna sizler için bu şekilde yanıt verebiliriz. Herhangi bir risk olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Aksi halde sorunların büyüme riski her zaman vardır demek gerekiyor.

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
erdoğan
erdoğan
1 yıl önce

kendim tıkanan sondayı evde nasıl açarım

DUNS numarasi nedir

DUNS Numarası Nedir? Nasıl Alınır? (Duns number nedir)

peygamber sunnetli dogmak din vitaminli net

Peygamber sünnetli doğmak dinen ne anlama gelir?